Ulla Appelsin&Maria Wahlroos: Näin tehdään ihme, WSOY 2021

Tehohoitolääkärin kultaiset vinkit

Miten jaksetaan ja menestytään

Ulla Appelsin & Maria Wahlroos: Näin tehdään ihme, Mitä jokaisen tulisi oppia cheerleadingin maailmanmestarilta,  WSOY Kustannus 2021

No Wahlroos ei ole ihan tavallinen lekuri. Hänen erikoistumisaloinaan ovat anestesia ja tehohoito. Ja toisekseen hän on valmentanut suomalaiset tytöt kaksi kertaa maailmanmestaruuteen suosikkilajissa, joka on aina ollut mahtavan USA:n heiniä. Wahlroos ajattelee tässä kirjassaan myös pidemmälle. Teos sopisi elämäntaito- ja johtajuusoppaaksi.

Viimemeinitusta Wahlroos esittää oikein teesejä, jokaisen valmennuskopin tai toimiston seinään naulattavaksi:

– Tehkää asioita yhdessä, muitakin kuin töitä.

– Synnytä onnistumisen kokemuksia

– Opeta ihmisiä oppimaan toisiltaan

– Anna ihmisille päätösvaltaa

– Tee osaamisen taso näkyväksi

– Rohkaise avoimuuteen

– Ole johdonmukainen

– Perustele

– Kannusta

– Harjoittele häiriöiden varalle ja käännä ne hyödyksi

Olen lukenut tyttöjen valmentajista yhtä ja toista. Joku saattaa olla julma piiskuri. Joku ei ymmärrä valmennettavastaan muuta kuin menestymisen urheilussa. Joku syyllistyy jopa rumempaan käytökseen nättien tyttöjen kanssa ja tietysti tämmöinen on jo rangaistavaa.

Luin aikanaan balettitytöistä, jotka eivät koskaan päässeet kunnon rooliin, vaikka olivatkin kovin lahjakkaita. Heillä oli edessään muuri ns. wanhoja kykyjä, joista ranskalainen käyttäisi sanontaa passe, mutta jotka kuitenki veivät pääroolit ja dominoivat vielä harjoituksissa tyttöressuja. Mutta sepä siitä.

Wahlroon on löytänyt oikeat langat joista vedellä. Niinpä hän johdatti suojattinsa, nuoret naiset, mm. kaksi kertaa MM-kultaan vaikean suosikkilajin, cheerleadingin alalla. Sehän oli sanaton sääntö, että USA vei aina parhaat sijoitukset ja tietysti kullan.

Kas kun jenkkien identiteetistä eräs osa perustuu myös tähän taitolajiin, jossa tarvitaan sirkusmaisia temppuja, mutta myös naiskauneutta ja esittäjien raikasta olemusta.

Kirja on hyvä. Lueskelin sitä opikseni. Wahlroosin opit löytävät tiensä vaikka nykyiseen koulukasvatukseen tai nuoren perheenisän ideapankkiin, kun lapset alkavat kasvaa niihin mittoihin, että tarvitaan kikkoja  arjessa.

Teeppä Maria seuraavaksi vaikka yleisluontoinen opas. Semmoinen isolla fontilla ja täynnä helmiä. Viikossa sen kietaiset tuolla elämäntaidolla.    Minun enkka kaupallisen kustamon kirjan tekemisessä oli kolme päivää. Olin saanut vararehtorin työstä saikkua angiinan vuoksi noiksi päiviksi. Kustannussopimus lyötiin pöytään ja kuusi tonnia tilille.

Sinulla näyttäisi olevan paljon annettavaa elämäntaidon saralla.Voisivat vaikka kansainväliset ovet avautua ja kirja kohota jymymenestykseksi. Mitä sitä nyt stressaavaa lääkärin hommaa ikäänsä tekemään. Vaikka opeillasi pärjäät kyllä siinäkin loistavasti.

Voe voe!

Excellent ++

Jouko Varonen

SARV:n jäsen