Ulla-Lena Lundberg Sade

Sade on suuri voima

Lundbergin kirja Afrikasta

Ulla-Lena Lundberg: Sade, toinen painos, Gummerus 2017

Ulla-Lena Lundberg on hieno kertoja. Tässä, jo toiseen painokseen ehtineessä romaanissa hän yhdistää ikiaikaisen afrikkalaisen shamanismin ja nykyaikaisen insinöörin todellisuuden, kun tämä tulee Afrikkaan järjestämään vesihuoltoa.

Lundberg ( s. 1947) on suomenruotsalainen kirjailija, joka voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2012 teoksellaan Jää. Lundberg on mieltynyt myös historiallisiin aihepiireihin. Romaani Leo kertoo ruotsalaisten talonpoikien purjehduksesta 1800 – luvulla. Leo-pojan isä on tehnyt itsemurhan maatilan suurten velkojen vuoksi ja pojan tehtävä on selvitä veloista. Kuninkaan Anna ja Kökarin Anna sijoittuvat 1900 luvulla eläneen Annan elämään.

Sade on kahtalainen romaani. Se kertoo Afrikkalaisesta shamanismista heimon nuoren Oras-nimisen pojan näkökulmasta. Kun Oras joutuu kalliomaalausta tehdessään onnettomuuteen, hänelle avautuu sade-eläinten maailma.

Myöhemmin, nykyaikaan sijoittuvassa osiossa saapuu ruotsalainen insinööri Bengt Afrikkaan järjestämään vesihuoltoa. Bengt tutustuu myös afrikkalaisiin perinteisiin ja huomaa sen, mikä merkitys niillä ja sateella on alueen ihmisille.

Kirja on kaunis ja Lundbergin kieli paikoin runollista. Lukiessani huomasin todella, mikä merkitys vanhoilla shamanismin aikaisilla perinteillä on myös nykyajan afrikkalaisten ihmisten todellisuuteen. Sateen mahti on suurempi kuin konsanaan insinöörien viisaudet.

Olen ollut Afrikassa tarpeeksi kauan tietääkseni, että kaikki vie ikuisuuden. Oli täysin mahdotonta lähteä matkaan aikaisin huomisaamuna, tarkastaa vahingot, kutsua poliisi paikalle ja saada inventaarioluettelo allakirjoitetuksi, että ehtisin illaksi levänneenä ja raikkaana Lizin luo.”

Lundbergin kerronta on Sateessa paikoin epätasaista, mutta se ei muuta sitä, että hän on ja tulee olemaan suomalaisen kerrontataiteen huippunimi.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa