Unsworth: Aikuiset, somessa olemme kauheimmillamme, Tammi Kustannus 2021

Poikaystävä lähti äiti tuli kylään jäädäkseen

Someriippuvuus vei kalat vedestä

Emma Jane Unsworth: Aikuiset, somessa olemme kauheimmillamme, Tammi Kustannus 2021

…”Suhteita ei pitäisi arvostella niiden keston vaan laadun mukaan. Miksi niiden täytyy jatkua ikuisesti, jotta niitä voi pitää onnistuneina? Ei jutun loppuminen välttämättä tarkoita että se on epäonnistunut. Minun ja Artin suhde oli ihanteellinen. Mutta sillä oli viimeinen myyntipäivä. Ja nyt se on ohi”…

No tämä Art on ihan kelpo mies. Mutta kun päähenkilö vain sometti ja sometti, niin kyllästyyhän siihen jokainen aikanaan. Kun lisäksi on olemassa vaikea suhde äitiin ja työpaikalla vihjaillaan, että sinun kolumnit alkavat olla vähän ”passe”, niin johan siinä on tytöllä vaikeuksia kyllin.

Kirjahan sijoittuu ehkä vähän siihen genreen, että femmarityyppinen nainen yrittää tulla toimeen elämässä ja kun somen ihmemaa on käytössä, niin miksikäs ei.

Kirja ei ole mitenkään roisi, vaan ihan pikkuananalyyttinen, niin sanoakseni. Siksipä se kiinnostaa tuhansia ja taas tuhansia tyttösiä. Kas kun tämäntyyppiset tekstit sisältävät yhtä ja toista varteenotettavaa elämän vuoristorataa kulkiessa.

Ja vielä kirjan etuja. Se on tummista teemoistaan huolimatta paikoin hauska. Sehän se kesäkirjan lukijoita miellyttää. Niinkuin alun lainauksesta voi päätellä, nyt eletään uutta aikaa, jolloin nuoret eivät ole jämähtäneet iänikuisiin parisuhdemaneereihin.

Jos toden puhun, niin nuorten ja ikääntyneiden kannoissa on molemmissa hyvät ja huonot puolensa. Turvallinen ja pitkäkestoinen parisuhde pysyy ja paranoo. Useat lyhytkestoiset suhteet tekevät elämästä vaarallisen pintaliitoista. Toisaalta pitkissä parisuhteissa usein raadellaan toisiaan henkisesti ja lyhytkestoisissa riittää, kun sanoo vain napakasti.

– Se on moro!

Emma on laittanut viihdelukemista parhaasta päästä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen