Upea näyttely Lappeenrannan Taidemuseossa

Pylvästaidetta ja työn kuvia

Mielenkiintoista katsottavaa

Sirpa Hynninen & Vesa-Ville Saarinen, Lappeenrannan taidemuseo, 15.9. 2018 – 6.1. 2019

Juho Rissanen, Nuorten naisten sunnuntainen vierailu, Lappeenrannan taidemuseo, 15. 9. 2018 – 6.1. 2019

Taiteilijakaksikko Hynninen-Saarinen on on tehnyt yhteistyötä peräti viisitoista vuotta. Kun tiimissä mietitään teosten teemoja ja rakenteita, he eivät edes halua nimetä taidettaan kummankaan nimelle. Taiteen teko on heille yhteinen asia. Molempien mittava CV osoittaa, että ahkeruus on johtanut kymmeniin näyttelyihin aina Tukholmasta Helsinkiin ja Lappeenrannasta Bonniin.

Menin katsomaan näyttelyä mieli avoimena. Massiiviset kierrepylväät saivat minut yllättyneeksi. Mikä työmäärä, mitkä materiaalit! Pylväät ulottuvat lattiasta kattoon ja niiden pintamateriaalina on käytetty tuohta, karamellipapereita ja aaltopahvia.

Kun tulin näyttelyn toiseen huoneeseen, siristelin silmiäni. Pieniä miniatyyrisia teräsveistoksia, jotka osoittautuivat työn kuviksi, kuten alkuperäisessä ideassaan työaiheisten kadunnimikylttien koristeena. Tutkin veistoksia läheltä ja kameran makrolinssin läpi. Kysysymyksessä on myös yksityinen fiktio, kun mielikuvitukselliset metallilankakiehkurat koristavat työntekijöiden puuhailua työvälineineen.

Myös videoinstallaatiossa toistuu sama teema, tosin kolmannessa näyttelyhuoneessa on mm. luontoon yhdistettyjä ihmishahmoja installaatioina. Luonto, työ ja kaupunkinäkymät tuntuvat kiinnostavan taiteilijoita pylväiden ohella.

Pidin näyttelyä kiinnostavana näyttönä työparilta. Etenkin duunariaiheisten töiden kohdalla pysähdyin toviksi. Parin taide todella pysäyttävää, vaikka ei olekaan erityisen efektiivistä tai vaikuttavaa, jopa väsyttävän toistoista. Parille on myös tullut tunnustusta apurahojen muodossa ja taiteen kysynnän vuoksi. Näistähän taiteilija elää, vaikka sielu sanoisi muuta.

Juho Rissasen seinämaalausluonnokset Hackmanin taloon Viipurissa ovat jääneet jäljelle, vaikka lopulliset maalaukset ovat tuhoutuneet. Myös muita Juho Rissasen teoksia on nähtävänä. Teokset ovat arvokkaita. Kovia kokeneen, työläistaustaisen Rissasen taide liittyy hyvin myös näyttelyä suurelta osin kattavaan työ-teemaan.

Jouko Varonen

Juho Rissasen taidetta

Työaiheinen videoinstallaatio

Pylväitä. Etualalla tuohipylväs,

takana karamellipaperipylväs.

Yksityiskohta karamellipaperipylväästä.

 

Työaiheista pienoistaidetta teräksestä.