Uppalan Kartanon aarre

Aikamatkoja ja fantasiaa

Kiva kuvakirja

Mervi Heikkilä & Marjo Nygård: Uppalan kartanon aarre, Haamu-kustannus

Kirjan tekijät ovat valinneet päähenkilöiden, puutarhakissan ja kummituksen aikamatkojen kohteiksi todelliset miljööt. Uppalan tilan historia yltää aina 1500 – luvulle. Törnävän kartano on yli 200 vuotta vanha ja Lakeuden ristin kirkko 1950 – luvulta.

Uppalan kartanon kummitus ja puutarhakissa, joka muuttuu yöllä eläväksi etsivät kummituksen aarrearkkuun sopivaa avainta. Tarina etenee kivasti paikasta toiseen ja sisältää tieteisefektin, joka voi lapsille olla kiehtova kokemus.

Miljööt ja henkilöt ovat todentuntuisia, paitsi tietysti nämä kummitus ja kivinen, eläväksi muuntuva puutarhakissa jotka on tempaistu ”lipan alta”.

Kirjan jännitteeksi muodostuu ensin se, että kissa, joka kuljettaa kummitusta ajasta toiseen, menettää taikavoimansa ja parivaljakko jää melkein vangiksi menneeseen aikaan. Mutta kekseliäisyydellä ja uusilla loitsuilla siitä selvitään.

Toisaalta äkäinen kalkkuna pitäisi kesyttää ja lopulta aarteen salaisuus selviää kun avain löytyy. Niinpä vain käy, että  aarre on resepti, jonka avulla saadaan syötävää, jolla kalkkuna tehdään kiltiksi. Luulisin, että kirjassa on jännitteitä tarpeeksi, joskaan ei suuria ja efektiivisiä juttuja. Niinpä kirja sopii aikamatkalaisineen vaikka sci fi – juttujen ABC – oppaaksi pienimmille. Nykynuorille yleensä uppoavat tämäntyyliset mielikuvitusmatkat kuin kuuma veitsi voihin.

Kustantamon idea, johon liittyvät haamut, kummitukset  ja yliluonnolliset asiat sekä lasten että aikuisten puolella, näyttää olevan tosi hyvä. Itse olen tutustunut esim. hotellien kummituksista kertovaan kirjaan ja imaisin sen kertalukemalla. Arvelin yrittää lastenlasten kanssa tätä Uppala-juttua vaikka iltalukemisena. Se ei ole liian pelottava pienimmillekään.

Jouko Varonen