Urheilu, Extreme-urheilu, Lector-kustannus

Mainio opas extreme-urheiluun

Ultrajuoksusta Roller Derbyyn

Aivo Blum, Annukka Kolehmainen, Tuula Nuikka, Terhi-Anna Tuukkanen: Urheilu, Extreme-urheilu, Lector kustannus

Rullaluistelun tietää moni. Harjoitellessa moni lentää nokilleen, mutta onneksi siinä käytetään kypärää, polvi- ja kyynärsuojia jne… . Hommahan menee niin, että rullaluistimet vain jalkaan ja menoksi. Kömpelön alun jälkeen alkaa taito kehittyä kantapään kautta ja kohta ollaan täysiä tekijöitä.

Kiipeilyä on voinut jo kauan aikaa harrastaa halliolosuhteissa ja turvallisin lisälaittein. Kalliokiipeily vaatii sen sijaan jo aika lailla taitoa ja tuuria.

Koskenlaskuun olen itsekin perehtynyt muutaman kerran. Kuohuissa tuntui joskus siltä, että tässä ollaan jo viimeisellä rannalla, mutta tässäpä vain naputtelen juttua täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Moni on kokenut kovempiakin moisessa harrastuksessa, kun mitoittaa taitonsa ja kosken voiman väärin.

Roller Derbyssä luistellaan rullaluistimin ovaalirataa ja toisten ohittamisesta saa pisteitä joukkueelleen. Töniäkin saa. Laji vaatii nopeutta, hyvää tasapainoa ja taktista pelisilmää. Kolhut ja mustelmat ovat arkipäivää.

Kirja esittelee monipuolisesti, mutta ytimekkäästi ja mainioilla valokuvilla yli kaksikymmentä extreme-lajia. Lajien yleisten tietojen ohella puututaan historiaan, varusteisiin, kilpailuihin, turvallisuuteen, aloittelijan ohjeisiin, jne… .

Pidän erityisesti Urheilu-sarjan laadukkaasta ja selkeästä taitosta. Kuvat on limitetty nasevien tekstien lomaan todella huolellisesti. Tällaisia oppaita kaivattaisiin esim. kouluissa, missä nuoret valitsevat suuntautumistaan eri urheilulajeihin. Kirjan tiedot tarjoavat riittävän pohjan jatkoharrastuksille. Kotikirjastoon kirjasarja olisi modernissa kodissa tosi tärkeä. Toimitukselle täydet pisteet.

Kun alkuopin on saanut, lisää tietoa voi hankkia vaikka valmentajilta, alan harrastajilta, urheiluseuroilta ja seikkaperäisemmistä oppaista.

Jouko Varonen