Urheilu, joukkuelajit ja mailapelit

Joukkueurheilun ABC

Motivoiva kirja nuorille

Tuula Nuikka ja Aivo Blum: Urheilu, joukkuelajit ja mailapelit, Lector kustannus

Joukkuelajit ja mailapelit ovat kautta aikain yhdistäneet Suomen kansaa. Etenkin jo television alkuaikoina istui isävanha mustavalko tv:n ääressä ja antoi ohjeita Suomen jääkiekkojoukkueen tunareille lätkän MM-kisoissa. Olisin suonut isän näkevän myös Suomen maailmanmestaruudet tässä lajissa. Niitähän on kertynyt parittain.

Mutta asiaan. Tässä kirjassa käsitellään tärkeimmät joukkue- ja mailalajit aina suojalkapallosta pingikseen ja ringettestä krikettiin. Ensin on tietysti annettava todella kunnon plussat kirjan kuvituksesta, joka on laatuluokkaa.

Kirjan artikkelit kulloisestakin lajista käsittelevät mm. lajin yleistietoiskun, varusteet, säännöt, lajin tilanteen Suomessa, junioritoiminnan, pikkutietoiskut ja tiesitkö-osaston.

On hyvin tärkeää, että kulloisenkin lajin ominaisuuksia esitellään. Nuoret voivat tällä tavalla saada käsityksen mahdollisuuksistaan lajin parissa. Edellä mainittu suojalkapallo kuuluu tietysti vähän kieli poskessa kirjaan liitetyltä, mutta harrastajille se on täyttä totta. Lienee yksi niistä harvoista lajeista joissa suomalaiset ovat useimmiten huipulla.

Tämä kirja on yksi kymmenosaisesta sarjasta. Olen kuullut jurnutettavan, että joukkuelajit vievät lahjakkuuksia esim. yleisurheilulta, mutta valinta on tietysti jokaisen nuoren oma. Ei pidä unohtaa joukkuelajien sosiaalisesti kasvattavaa merkitystä.

Kun mm. jalkapallosta on kysymys, vilehtelevat kuvissa  tunnetut alan tähdet, joiden kuvat ryydittävät nuoren lukijan lukukokemusta. Näin on myös muiden joukkuelajien kohdalla.

Kirja näyttää huolella laaditulta, taitoltaan mainiolta ja ammattilaisen otteella tehdyltä. Pidemmälle ehtinyt harrastaja tarvitsee tietysti tuekseen myös seikkaperäisempää opastusta.

Jouko Varonen