Urheilu, Kamppailulajit, Voimistelu ja voimailu, Lector Kustannus Oy

Voimanostosta rantapainiin

Nuoren urheilijan toivelukemistoja

Tuula Nuikka/Aivo Blum: Urheilu, kamppailulajit, Lector Kustannus Oy

Tuula Nuikka/Jaana Palanterä/Aivo Blum: Urheilu, voimistelu ja voimailu, Lector Kustannus Oy

Tutustuin tapani mukaan ensin kirjojen kuvalliseen antiin, joka on todella mahtava. Urheilussa kun on aikojen myötä päästy ohi niistä ajoista, kun mustikkasopat rinnuksilla maaliin tulevia hiihtäjiä juhlittiin kansallissankareina. Toki esim. voimailulajeissa on myös surullisia tarinoita dopingin seurauksista. Mieleen tulee vaikka suomalainen painonnostaja, olympiavoittaja Kaarlo Kangasnismi ja moni muu. Kaipa dopingista hyödytään eniten juuri voimailulajeissa.

Kirjan osastot urheilulajeista ovat tietoiskumaisia. Ensin on Yleistä-osasto, sitten annetaan neuvoja harjoittelusta, myös kilpailuista ja niiden toteutuksesta on oma osastonsa. Kirja puuttuu myös harjoitusmääriin huipulla, sääntöihin ja lajin asemaan Suomessa.

Kirjassa on myös pieniä knoppeja vaikka tietokilpailujen pitäjille. Niinpä suomalainen palomies Joonas Mäkipelto punnersi itsensä Guinnessin ennätysten kirjaan kahdella maailmanennätyksellä. Vuonna 2017 hän veti 600 leukaa vastaotteella 30 minuutin aikana ja vuonna 2016 hänen onnistui tehdä 24 tunnin aikana vastaotteella 5 050 leuanvetoa.

Näiden kirjojen parissa viihtyy vaikka olisikin vain penkkiurheilija. Yleensä lajeista on mukana suomalainen näkökulma ja sehän meitä urheilufaneja kiinnostaa.

Niinpä rytminen voimistelu tuli lajina Suomeen Neuvostoliitosta. Vuonna 1971 järjestettiin ensimmäiset suomenmestaruuskilpailut.

Onnittelen kirjojen tekijöitä hyvästä ja asiantuntevasta toteutuksesta, tietenkään unohtamatta kuvaajien taitavaa kameratyöskentelyä. Vaikka kuvia ja ”osastoja” on sivuilla paljon, lukija ei koe taittoa häiritseväksi tilkkutäkiksi.

Jouko Varonen