Urheilu on hauskaa, Mitä eläimet tekevät kaiket päivät?, Lasten Keskus 2018

Eläimistä ja urheilulajeista

Oivallisia tietokirjoja pienimmille

Wendy Hunt/Muti: Mitä eläimet tekevät kaiket päivät?, Lasten Keskus 2018

Ole Könnecke: Urheilu on hauskaa, Lasten Keskus 2018

Nämä kirjat kertovat tiedottavasti ja humoristisesti urheilulajeista ja eläimistä. Olen kriitikon urallani tavannut monenlaisia eläinkirjoja ja urheilukirjoja. Nämä lienevät tarkoitettu kaikkein pienimmille, mutta jakavat tietoa mukavasti. Kuvituksesta molemmille kirjoille erityisplussat. Ilman hauskaa ja oivaltavaa kuvitusta, kirjat eivät toimisi.

Urheilu on hauskaa – kirja esittää eläinhahmojen avulla ja huumorimausteisin tekstein mm. jalkapallon, taitoluistelun, syöksylaskun, pujottelun, mäkihypyn, jääkiekon, ratsastuksen, koripallon, nyrkkeilyn, kiipeilyn, urheilukalastuksen, yleisurheilun, motocrossin, vesiurheilun, rugbyn, käsipallon, biljardin, baletin, voimistelun, pyöräilyn, golfin, hevosenkengän heiton, heinäpaalinnheiton, tenniksen, pöytätenniksen, jne…

Kirjan kuvitus ja lyhyet tekstit perehdyttävät myös lajin vaikeuksiin tai nikseihin. Lapsi voi vaikka saada kirjasta ensioppia urheiluharrastuksen valintaan.

Eläinkirja esittelee eri ekosysteemejä eläimineen. Upeiden kuvien mukana päästään koralliriutalle, savannille, sademetsään, aavikolle, joelle, pohjoisnavalle, vuoristoon, metsään, tasangolle, trooppiselle saarelle, kosteikkoon, mangrovemetsään, valtameren syvänteisiin, puutarhaan, jne…

Esitellyiksi tulee toistasataa eläinlajia, jotkut ihan erikoisia, toiset tutumpia.

Nämä kirjat edustavat pikkulasten tietokirjoja parhaimmillaan. Amerikoissa on huomattu, että lasten tietopankkia on kartutettava aivan pienestä lähtien. Sitä tehdään esim. kuvakorttien avulla. Lapsi oppii varsin helposti asioita kuvienkin perusteella. Kun mukana on aikuinen antamassa läheisyyden lämpöä, on lukukokemus aina vain parempi.

Jouko Varonen