Urheilu, Pyörä- ja moottoriurheilu, Lector-kustannus

Maantiepyöräilystä taitolentoon

Tunnetuimpia urheilijoita, kiinnostavia faktoja

Tuula Nuikka, Annukka Kolehmainen, Terhi-Anna Tuukkanen, Aivo Blum: Urheilu, Pyörä- ja moottoriurheilu, Lector Kustannus Oy 2018

Muistuipa kirjaa lukiessani kokemuksia Pohjois-Karjalasta, Itä-rallin rallitaipaleen varrelta. Päivä oli hikisen kuuma ja minä tietysti metsästelin sopivia kuvakulmia. Joku varomaton meni tien yli väärässä paikassa. Onneksi karjuimme hänet takaisin ennenkuin ralliauto pölähti mutkan takaa esille.

Toisen kerran olin katsomassa crossipyörien näytöstä. Huimapäät nuorukaiset liitelivät hyppyristä kohti taivasta ja napsahtivat aina täsmälleen oikeaan paikkaan ilmalennon päätteeksi.

Joskus tuli seurailtua taitolentonäytöstä. Sitä ihmetellessä ja kuvatessa päivä meni nopsasti. Lapseni ja vaimo olivat onneksi varanneet huovan ja picnic-varusteet mukaan. Korvatulppia tarvittiin tottakai, kun hornetit esittivät ohjelmaansa.

Mutta asiaan. Tässä kirjassa liikutaan todella vauhdikkaitten lajien parissa. Mukana on kaikkea aina maastopyöräilystä tractor pullingiin ja moottorikelkkailusta formulaan. Niinpä luulen, että lajit edustavat sitä osaa urheilusta, joka vetää suurimmat yleisöt katsomoon ja ratojen varsille.

Formula-ykkösistä esitellään kirjassa sanoin ja kuvin mm. historiaa, kilpailun rakenne ja suomalaismenestyjät. Kaudella 1994 sattui useita vakavia kolareita. Kaksi kuljettajaa kuoli, yksi loukkaantui ja yksi vaipui koomaan. Niinpä turvallisuussääntöjä ryhdyttiin nopsasti tiukentamaan ja esim. sallittua moottoritilavuutta pienennettiin.

Suomalaismenestyjiä löytyy monesta lajista. Kari Tiainen voitti urallaan seitsemän maailmanmestaruutta endurossa, F – ykkösissä tulivat maalimanmestareiksi Keke Rosberg, Mika Häkkinen ( tuplamestaruus) ja Kimi Räikkönen. Ralliautoilussa ovat maailmanmestareitamme Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen ( nelinkertaisia) sekä Marcus Grönholm ( kaksinkertainen ).

Monipuolinen ja upea kirja. Se valottaa urheilulajeja monelta osa-alueelta. Kuva-anti on herkullista ja runsasta, mutta taitto pysyy aika rauhallisena ja lukijaystävällisenä vaikka kuvamateriaalia on aivan hengästykseen asti.  Suomalaisen pyörä- ja moottoriurheilun ystävän toivekirja.

Jouko Varonen