Urheilu, talviurheilu, Lector-kustannus

Suomen bravuurilajit mukana

38 talviurheilulajia tekstein ja kuvin

Terhi-Anna Tuukkanen Marjut Mikola, Aivo Blum: Urheilu, talviurheilu, Lector – kustannus 2018

Nappasin kirjan käteeni mieluusti, kun huomasin, että siinä käsitellään mm. suomalaisille rakkaita talviurheilulajeja.

Kirja on tietysti paremminkin yleistietoa ja sääntöoppia, mutta myös Suomen talviurheiluhistoriaa. Hiihto on perinteisesti maassamme se laji, jossa on tehty mainetekoja ja kansaa itkettäneitä kultamitalisuorituksia. Viimeksi jäivät urheilun ystäville mieleen Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken suoritukset monien muiden muassa. Myös jääkiekkohurmos on ollut melkoinen.

Nykyinen luisteluhiihto, on joskus vieläkin suomalaisille kompastuskivi. Luistelupotku kun yleistyi vasta 1970 – luvulla, eikä oikein ”istu” perinteisen tyylin taitajalle. Esimerkiksi Seefeldin MM- kisoissa vuonna 1985 avausmatkan ladulle oli pystytetty muoviaitoja, joilla pyrittiin estämään luistelupotkun käyttö. Ensimmäistä kertaa hiihdon arvokilpailuissa kilpailtiin kahden eri hiihtotavan sarjoissa vuoden 1987 MM-kisoissa Oberstdorfissa. Yhä vieläkin suomalaiset hiihtäjät ovat paremmin loistaneet perinteisellä tyylillä.

Kirja on monipuolinen ja kuvituksesta annan mieluusti monta plussaa. Niinpä onnistuneissa kuvissa vilahtavat mm. Riitta- Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski, Perttu Hyvärinen, jne… Joka lajista on mukaan kuviin saatu mittava kavalkadi maailman huippuja ja teksteissä käsitellään monet vanhat mestarit aina Siiri ”Äitee” Rantasesta lähtien.

Vietin kirjan parissa pari iltapuhdetta ja toden totta huomasin, että asiantuntijat ovat olleet teosta tekemässä. Kirja soveltuisi lasten virike- ja valmennuskirjaksi kouluihin. Kodeissakin se voisi innostaa nuoria myös yksilölajeihin, joskin suomalaisille rakkaasta jääkiekosta ja muista ryhmälajeista on tietysti laajat osastot mukana. Kuvittajan taitavana osaamisena mainittakoon kuvapuolen suhteen mm. loistavat taitoluistelusivut.

Jouko Varonen