Urheilu, Vesiurheilu, Lector-kustannus

Johdatus vesiurheilulajeihin

Jatkoa Urheilu-sarjaan

Terhi-Anna Tuukkanen, Tuula Nuikka, Aivo Blum: Urheilu, Vesiurheilu, Lector-kustannus

Itselleni vesiurheilu-käsite tuo heti tuoreeltaan mieleen polskimisen uimarannalla ja hallissa. Usein opettaja tuli kosketuksiin myös vakavasti otettavien uimareiden kanssa, kun vei lapset halliin kokemaan uimisen ja uimahyppyjen iloa. Valvojan piti tietysti katsoa ja kommentoida jokainen sukellus ja aloittelijan uimasuoritukset. Asiantuntijat sanovat, että jo vauva-iässä olisi aloitetta valmentautuminen vesielementtiin. Jos lapsi uskaltaa laittaa kasvot veteen, on rohkaiseva ensikosketus saatu.

Mutta kirjaan. Sen taitto on huolellisesti laadittu. Joka lajista aina melonnasta lainelautailuun ja uimahypyistä purjehdukseen on laadittu tietoisku. Niinpä kirjaa voisi toisaalta nimittään vesiurheilun ABC-kirjaksi.

Kirja käsittelee kunkin lajin yleispiirteet runsaan ja asiantuntevan kuvituksen ryydittämänä. Lisäksi puututaan mm. lajin historiaan, sääntöihin, jne… . Mukana on vielä tietoiskuja ja Tiesitkö? – osasto.

Harvinaisempia lajeja itselleni ovat leijalautailu ja suppailu. Mielistyin kirjaan, joka ei turhaa ”jaarittele”, on taitoltaan asiallinen ja antaa oivallista motivaatiota lajia aloittelevalle.

Pidemmälle ehtineen on jo sitten kuunneltava valmentajan ohjeita, että ovi raottuu kansalliselle- jopa mm- tasolle tai olympialaisiin. Suomella on ollut menestystä sekä miesten, että naisten lajeissa, aina olympiatasolle asti. Kun katselee nuorten intoa, voi aistia mikä ”palo” heillä on menestyä ja edistyä lajissaan.

Sarjassa on yhteensä 10 osaa, joten urheilun eri osa-alueet tulevat siinä käsitellyiksi asiantuntemuksella ja tarkasti. Pienten lasten kiinnostusta lisää monipuolinen ja ammattitaitoinen kuvitus. Kirjat sopivatkin kaiken ikäisille, pienimmille ehkä parhaiten jonkun aikuisen kanssa luettaviksi.

Jouko Varonen