Urheilu: yleisurheilu, moniottelut ja juoksulajit, Lector kustannus

Yleisurheilun yksilölajien kirja

Hienosti kuvitettu tietoteos

Jaana Palanterä ja Aivo Blum: Urheilu, Yleisurheilu, moniottelut ja juoksulajit, Lector kustannus

Yleisurheilun maineteot ovat kautta aikojen kohentaneet suomalaisten itsetuntoa ja isänmaallista mieltä, jääkiekkoleijonia tietysti unohtamatta.

Mieleeni ovat jääneet tunnelmat Virenin ja Vasalan olympiakultamitaleista puolen tunnin välein. Siinä alkoi jo kyynel kostuttaa silmänurkkaa.

Muistan myös monet suomalaisten uroteot ”lempilajissamme” keihäänheitossa. Ne hetket ovat jääneet monen suomalaisen mieleen, kun Rautavaara, Korjus, Kinnunen, Nevala, Siitonen ja kumppanit niittivät kunniaa, puhumattakaan naisten puolella Lillakin, Rantasen ja muiden mitaliheitoista.

Tämä kirja kertoo tapansa mukaan mukavin tietoiskuin, tällä kertaa yleisurheilun yksilölajeista. Joku on maininnut, että joukkueurheilut, kuten jääkiekko, jalkapallo, sähly, jne, vievät nuoria liikaa yleisurheilulta. Totuus lienee, että kun tulee mainetekoja, kiinnostuvat myös nuoret. Paavo Nurmen ja Lasse Virenin jalanjäljissä on ollut monenmoista yrittäjää.

Mutta mennäänpä tähän kirjaan, jossa urheilulajit käydään läpi kivoin ja luettavin, sekä katseltavin kokonaisuuksin.

Kirjan sivuilta löytyy ”yleistä-osasto”, lajin luonnehdinta, tekniikka, ennätysten haltijat, säännöt, jne… . Erityisesti pidän hyvänä, että kuvasivuilla on runsaasti ammattilaisten nappaamia kuvia kustakin lajista ja sen tilanteista. Kuvanhan sanotaan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa. Tällä kirjalle kuvat antavat ”ilmettä” enemmän kuin puolet.

Tiesitkö-osastolla on hyviä tietokilpailuknoppeja. Kukapa olisi arvannut esimerkiksi, että kiekonheitto on ainut yleisurheilulaji jossa naisten ennätys on parempi kuin miesten.

Erityisplussa kirjalle upeasta taitosta ja tiedottavasta annista. Teossarjan soisi löytyvän jokaisen koulun kirjastosta.

Jouko Varonen