Utelias Mieli, Claes Anderssonin elämä, Siltala Kustannus 2020

Jatsimies on tosimies

Claes Andersson oli monilahjakkuus

Riitta Kylänpää: Utelias mieli, Claes Anderssonin elämä, Siltala Kustannus 2020

He nukkuvat raskaasti he ovat rajusti päissään

Kukat puhkeavat kuin paiseet heidän kasvoilleen

Kukaan ei kadehdi heitä kukaan ei tunne heitä nimeltä

He eivät koskaan sovittaneet mitään heidän kuolemansa

ei sovita ketään”…

( Claes Anderssonin runokokoelmasta ”Det är inte lätt att vara villaägare i dessa diter, Ei ole helppoa olla huvilan omistaja näinä aikoina ( kirjoittajan vapaa suomennos), suom. Pentti Saaritsa, 1969).

Claes Andersson oli lääkäri-psykiatri, joka tunnettiin omintakaisista hoitomenetelmistään. Erityisesti hän halusi auttaa kurjista kurjimpia, kuten asunnottomia alkoholisteja.

Hänet tunnettiin myös kirjailijana ja runoilijana, sekä unohtumattomien laulujen tekijänä. Ja mitä vielä, Kaikkien aikojen parhaana opetusministerinä, sekä jazzmiehenä, joka mieluusti konsertoi, kun aika salli, vain raottaakseni vähän monilahjakkuuden toimintaa.

No tottahan tällainen mies on kirjallisen monumenttinsa ansainnut. Kirja on taas niitä ”viimeisten mammuttien” muisteloita, joita ei voi jättää väliin. Itse noudatin sitä linjaa, että pistin opuksen välillä lepäämään ja tein itse laulujani joita olen laulellut tubelle kitaran kanssa aika runsaasti.

Nimelläni niitä löytyy. Musiikki on itsellenikin henki ja elämä. Joskus istahdan pianon ääreen inspiroimaan eikä minua saa siitä ylös tuntiin pariin ilman keppiä ja porkkanaa. No kyllähän vaimo semmoisia keksii ja sutjakkaasti siirryn hanurin tai metallikieliseni pariin. Vaimo siinä huokaa, että huh huijaa.

Niin, että mitä. Kirjahan valottaa kivasti viime vuosisadan loppupuolen kulttuurielämää ja tuttuja nimiäkin vilahtelee, sekä meheviä anekdootteja. Joskus siteeraillaan neron runoteoksia ja laulutekstejä.

Ihana Teos! Tämmöisiä olen aina halunnut.

Voi herranjestas.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen