Valheiden helminauha, Teos-kustannus

Kenellä on puhtaita jauhoja pussissaan?

Oikeuskin suojelee itseään

Matts Dumell: Valheiden helminauha, Teos-kustannus 2018

Kun puhutaan todella vaikeista jutuista, joutuu kirjan päähenkilön mukaan oikeuskin suojelemaan itseään. Päähenkilön idänkaupan kuviot ja kiinteistökaupat poikivat jutun, jossa aluksi rapsautetaan vuosien ehdottomat tuomiot, jotka sitten lievennetään ehdonalaisiksi. En ole asiantuntija, kuten Dumell, joka on monialainen toimittaja ja tutustunut lähdeaineistoon. Dumell on saanut myös mediajulkisuutta tekemisillään. Häneltä on ilmestynyt noin viisikymmentä dokumenttielokuvaa ja useita kirjoja.

Voi vain kuvitella, millaisia paperipinoja on kirjoitettu oikeuskäsittelyistä esim. keisari Aarnion tapauksessa. Tämän kirjan päähenkilö on aloittanut idänkaupasta ja hänelle on tietysti kertynyt vihamiehiä ja ystäviä. Kiinteistökauppa, joka ei oikeuden mielestä ollut laillinen, mustasi hänen perheensä maineen, vaikka tuomio muuttuikin ehdollisesta ehdonalaiseksi.

Jutun yhteydessä vilahtaa esille myös julkisuutta saanut Win Capita Kailajärvineen. Loppuidylli potretteineen osoittaa, että päähenkilö on saanut asiat hoidettua ja ne, joilla ei ole puhtaita jauhoja pussissa ovat saaneet ansioidensa mukaan.

Ei tämä kirja kuuluisi erityisesti kaunokirjallisuuden piiriin. Paremminkin jutussa on niin monta mutkaa, että ei siitä saisi kunnon dekkariakaan, vaikka jossakin vaiheessa vilahtaa jo väkivallalla pelottelu rahojen perimiskeinona.

Kirjan päähenkilö, liikemies Tuomo Partanen on ollut monessa mukana, mutta bisnesmiehen kuviot eivät oikeuta syyllistämään vaikka moni niin haluaisi. Isäni antoi itselleni elämänohjeeksi, että pitää olla suora ja sanansa takana on pysyttävä. Samantapaisia ohjeita lienee annettu lapsuudessa myös Partaselle, jonka kuvioissa sadat tuhannet ja miljoonat vilahtelevat kuin pikkurahat.

Dumell ottaa selvää, kenellä on puhtaita jauhoja pussissa ja voiko oikeuslaitoskin toimia virheellisesti. Kirjaan tuli tutustuttua ja muisteltua sekin, että jo pienissäkin ympyröissä, jopa opettajan toimessani sain tutustua rehtorimafian väärinkäytöksiin. Jos joku ymmärtämättömyyttään puhui ohi suunsa esim. rehtorin henkisestä ja fyysisestä väkivallasta jopa lapsia kohtaan, niin siinä koulutoimenjohtajan ja rehtoreiden rinki  alkoi tehdä kaverista entistä opettajaa. Ei auttanut sanoa, että minähän olin lasten puolella.

Jouko Varonen