Vallan ihmeellinen Kekkonen

Kekkos-myytin penkomista

Shamaani ja Väinämöinen

Lotta Lounasmeri&tutkijaryhmä: Vallan ihmeellinen Kekkonen, katseita erääseen presidenttiin, Into-kustannus 2016

Kekkosta on kirjassa verrattu hämähäkkiin, joka kutoi verkkojaan. Toisaalta Keijo Korhonen tuumi, että Kekkonen on kuin suuri puu joka oli muiden yläpuolella ja varjosti alaisiaan.

Kekkosen pitkän valtakauden aikana vallan ympärille kehkeytyi kunnioittava hiljaisuus. Jos joku rikkoi tämän hiljaisuuden, hän ei saanut kovinkaan lämmintä vastaanottoa. Kirja on taas yksi yritys analysoida suuren valtiomiehen persoonaa, sekä hänen asemaansa myyttisenä johtajahahmona. Kolmanneksi valtiomahdiksi kutsuttu mediakin vaikeni, kun Kekkonen ärähti. Nyt uskaltautuvat jo naisetkin asialle kekkos-talkoisiin.

Yleensä kirjassakin käsitellyn Kekkosen kuoleman jälkeen nämä ”Urkin” mainitsemat tunarit ovat yrittäneet julkaista viimeistään eläkepäivinään Kekkosta repostelevia muistelmia.Voi jopa sanoa, että jos poliitikko aikoi saada kirjalleen lukijoita, hänen oli korpin tavoin käytävä kekkos-myytin kimppuun. Tosiasia on kuitenkin, että Kekkonen kestää nämä mustamaalausyritykset verrattain hyvin vielä haudan takaakin. Niin syvällä on suuren johtajan kunnioitus kansassa.

Tämä kirja pyrkii olemaan analyysi kekkos- ilmiöstä. Se onnistuukin kärjistelemään kekkos-kuvaa ja myös ilmiön negatiivisia ulottuvuuksia.

Lueskelin aivan mielenkiinnolla artikkeleita, joita on kirjassa useampikin. Jämäkkää, kokemukseen perustuvaa aikalaisanalyysia siitä puuttuu. Juhani Suomi teki Kekkosesta hyvän teossarjan ja luonnehti suurmiehen uraa kunnioituksella. Samaa toivoisin muilta kekkos- spekuloijilta. Kriittisiä stereotypioita kun on esitetty liikaakin.

Jouko Varonen

Vastaa