Vallaton varsa ja Unilehmän joulutarina

Kaksi kuvakirjaa pienimmille

Vallaton varsa ja Unilehmä

Disney: Vallaton varsa, Sanoma Media Finland 2017

Merja Mäki/Kristiina Mäkimattila: Unilehmän joulutarina, Lector kustannus 2017

Joulupukin maassa on vaikeuksia. Sinne on tullut noita kaukaa pohjoisesta ja se aikoo estää joululahjojen jakamisen. Niinpä pukki lähettää poro-Kiteisen hakemaan apua unilehmältä, joka on pikku-Einon unikaveri. Unilehmällä on taito laulaa niin hyvin nuotin vierestä, että lapset ja kaikki muutkin nukahtavat sen lauluun. Mitäs muuta kuin matkustamaan poro-Kiteisen mukana kauas pohjolaan.

Pohjolassa on todella vaikeuksia, sillä noita aikoo toteuttaa aikomuksensa ja estää lahjojen jakamisen. Mutta noidallakin on omat vaikeutensa, hän nimittäin ei haluaisi olla paha. Kun asiat selvitetään, lähtee noita takaisin ikilumen maahan.

Satu on laadittu joulukalenterin muotoon ja jokaiselle päivälle on tehty annos satua, jonka tietysti joku aikuinen voi lukea lapselle. Hyvä idea, sillä ainaiset suklaakalenterit ovat joskus vähän liian helppo keino viehättää lasta. Tärkeintä on aikuisen läheisyys nukahtamisen hetkellä.

___

Vallaton varsa on Disney-tuotantoa ja tietysti nykylasten hyvä ystävä, prinsessa Sofia on mukana. On nimittäin odotettavissa kuningasperheen vierailu ja lapsille on tulossa oma yllätys.

Pian selviääkin, että kuningasperheellä on mukana  lemmikkinsä, pieni yksisarvinen Polly. Lasten tulisi pitää sille seuraa vierailun ajan. Mutta yksisarvinen on luonteltaan sellainen, että se ei tykkää välttämättä kaikista leikeistä. Niinpä lapset ovat kohta aivan kauhuissaan, kun yksisarvinen pilaa kaiken. Jopa Joakimin keksinnön, hevosenkengän heiton yksisarvinen pilaa ottamalla kengän ilmasta kiinni. Mutta sitten Sofia, jolla on salainen keino kuunnella eläinten ääntä, saa tietää, että yksisarvinen tykkää musiikista. Mitäs muuta kuin hovimuusikot paikalle ja tanssit pystyyn.

Kirjassa on hyvä opetus siitä, että kaikki lapset ovat erilaisia ja tietysti lemmikitkin. Niitä ei voi saada välttämättä omaan muottiin vaikka olisi prinsessa. Semmoisiahan yksisarvisetkin ovat perinteisesti.

Jouko Varonen