Valo syntyy pimeässä, Tommy Hellsten, Kalevi Virtanen

Jumalaan sisälläsi pitää tutustua

Jumalasuhde on sielunhoitoa

Tommy Hellsten/Kalevi Virtanen: Valo syntyy pimeässä, Kirjapaja 2017

Egeanmerellä syntynyt idea papin ja terapeutin yhteisestä kirjasta antaa puheenvuoron henkilöille, joilla on sekä uskonelämän että sielunhoidon aaltopituus mielipiteissään. Kiistelykirjana tätä ei voida pitää, vaikka kirjoittajien visiot joskus vähän risteävät. Sielunhoito ja usko ovat niin lähellä toisiaan, että suuria mielipide-eroja ei synny.

Tommy Hellsten painottaa uskon terapeuttista merkitystä. Hän tuumii, että Jumalaan sisällään pitää tutustua kaikessa rauhassa. Vuorovaikutus Jumalan kanssa on uskonelämässä tärkeää. Jumalaa hän pitää hienotunteisena henkilönä, joka odottaa, että hänen luokseen tullaan. Joskus tulee tarve jumalasuhteeseen ja se auttaa avautumaan ja lähestymään hyviä asioita.

Itse huomasin syöpään sairastuttuani, että ajatukset hakeutuivat hädän hetkellä väkisinkin Jumalan yhteyteen ja Hänelle lähti avunpyyntöjen lisäksi myös keskustelunavauksia. Jumala nimittäin ei perusta siitä, jos usko joskus horjahtaa. Ihminen on vajavainen ja sen Hän ymmärtää.

Kalevi Virtanen tuumii, että ihmisen peruskiusaus on uskoa että Jumalaa voi lähestyä vain silloin, kun asiat ovat järjestyksessä, kun voi esitellä saavutuksia, menestystä, kuuliaisuutta, hyviä tekoja ja voimallisia rukouksia. Kuitenkaan ei pidä hävetä ahdistustaan. Vajavaisen ja ahdistuneen ystävä Jumala juuri on.

Kirjan pohdiskelut, jotka kääntyvät loppua kohden hivenen tavanomaisiksi ovat kuitenkin sitä ”rukihista” hengen ruokaa, jota me tarvitsemme. Kirkon penkissä saarnaa kuunnellessa kyllä usein kuulee näitä tärkeitä viisauksia, jotka ovat parasta terapiaa.

Lienee kuitenkin niin, että jokaisen on muovattava itselleen sopiva jumalasuhde. Työtä kun tekee ja yrittää olla rehellinen ovat välit Yläkerran Ukon” kanssakin järjestyksessä, mutta filunkia pelaavalta menevät yöunet ja sen mukana terveys. Näin tuumi ystäväni, maanviljelijä.

Jouko Varonen