Valppaat pelastajat, Kekseliäät keksijät, Sanoma Media Finland

Apinaluolasta ilmapallolentimeen

Innovaatioita kerrakseen

Rusty Rivets: Kekseliäät keksijät, Sanoma Media Finland 2018

Ryhmä Hau: Valppaat pelastajat, Sanoma Media Finland 2018

Rysty Rivets – ja Ryhmä Hau – kirjat ovat nykyaikaa. Lapset kuulemma pitävät niistä kuin konsanaan jäätelöstä ja muffinseista.

Kekseliäs Rusty ja hänen ystävänsä Roosa joutuvat taas hieromaan älynystyröitään, kun Lasse poika on varomaton ja kokeilee ilmapallolentimessä istumista. Sattuu nimittäin pieni onnettomuus, kun lennintä pitävä naru irtoaa ja Lasse lähtee ypöyksin ilmojen teille.

Toisessa Rusty Rivets –  tarinassa lapset kehittelevät robottia, joka jakaa muffinseja juhlaväelle. Muffinsit tekee tietysti Leivosmaatti, joka muistuttaa vaalenapunaista muffinsia. Pahaksi onneksi uusi muffinsien tarjoiluun kehitetty robotti tarvitsee vielä vähän korjauksia. Hymyilyä herättävien vaiheiden ja mielikuvituksellisten keksintöjen jälkeen muffinsit saadaan juhlaväen käteen robottivoimin.

Kirja on todella mainio lapsille, jotka haluavat innovoida uusia keksintöjä itsekin Rusty Rivetsin antaman esikuvan mukaan. Siitähän on kysymys myös nykyisessä koulukasvatuksessa, joka pyrkii opettamaan lapsille innovointia ja mm. uusien teknisten visioiden keksimistä.

Ryhmä Haulla on taas muita pulmia. Pitää pelastaa Taitolentäjä Ässä vioittuneesta koneesta ja seikkailla viidakkotemppelissä, jonne ystävälliset apinat odottavat uutta apinajohtajaa. Tarinasta tulevat mieleen aivan elokuvan Kadonneen aarteen metsästäjä – tunnelmat. Kolmannessa tarinassa Ryhmä Hau auttelee Herra Totterin, pitsanleipojan, jyrkänteen reunalle livenneestä autostaan.

Tykkäsin kirjoista joissa nykylapselle puhutaan oikeaa kieltä. Tekstissä vilahtelevat nykyajan tekniset laitteet ja tarinat varmaan miellyttävät lapsia, jotka oman opettajan tietämykseni mukaan hallitsevat jo tietokoneenkin salat paremmin kuin opettajansa.

Aika muuttuu ja lastenkirjojen on pysyttävä ajan hermolla. Mutta lämpimät teemat ja loppuidyllit onneksi säilyvät hurjista seikkailuista huolimatta.

Jouko Varonen