Varjostajat, S&S, Frozen, Sanoma Media

Frozen-klassikosta mielikuvitusystäviin

Hyviä kuvakirjoja

Maija&Anssi Hurme: Varjostajat, S&S – kustannus 2018

Disney: Frozen, rakastetuimmat elokuvaklassikot, Sanoma Media 2018

Muistuu mieleeni oman lastenkirjailijan uraltani kirja, jossa pieni Mika joutui turvautumaan mielikuvitusystävän apuun. Sekin sattui olemaan vähän pelottava ”huppumies”. Niinpä päästiin ohi vaikeuksista ja lopulta mielikuvitusystävän oli aika lähteä omille teilleen, auttamaan ehkä jotain toista poikaa.

Lastenkirjallisuudessa on käytetty mielikuvitusystävä-kikkaa varsin paljon. Niinpä Varjostajat kirjassa äiti on kadonnut. Kirja ei kerro, minkä vuoksi äiti on kadonnut, mutta isä ja lapsi opettelevat elämään ilman häntä ja avuksi tulevat pelottavaa nukkea muistuttavat mielikuvituskaverit. Tilanteeseen tulee jonkinlainen muutos ja laukeaminen. Kirja on taiteellisesti ja hyvin tehty, ehkä sillä on tavoiteltu sitä oloa, minkä perheen äidin poistuminen tuo mukanaan. Siinä on myös onnistuttu.

Frozen vie kirjan lukijan ja katselijan Frozen-tarinan alkujuurille ja osaltaan myös henkilöiden syntyhistoriaan. Kuningasperheen vanhimmalla tyttärellä, Elsalla, oli taikavoima. Taikavoimaa jopa pelättiin ja toden totta vapaaksi päästyään nuo voimat voivat jäädyttää vaikka koko valtakunnan. Vain todellinen rakkauden teko voi muuttaa kaiken hyväksi ja hyytävän talven jälleen kesäksi. Tietysti kirja päättyy loppuidylliin ja henkilöt alkavat elää omaa elämäänsä kuvakirjasta ja elokuvasta toiseen.

Vielä muutama sana edellisestä kirjasta ( Varjostajat). Varjostajat on kuvitettu pellenkasvoisiksi ja toisaalta lapset on joskus pelkäävät pellejä, omat lapseni ainakin pelkäsivät. Niinpä mielikuvitusystäviin on saatu mukaan myös tietynlainen kauhuefekti. Kirjaa olisikin syytä lukea yhdessä vanhemman henkilön kanssa, ettei siitä tule esimerkiksi huonoja unia tai traumoja lapsille.

Pidin kummastakin kirjasta. Ne ovat erilaisia, mutta lasten kannalta ehkä kuitenkin Frozen-kirjan ”helppo” loppuidylli paikkaa sen kauhuefektit ja antaa sijaa henkilöiden uusille seikkailuille. Varjostajat jättää paljon lukijan tai katselijan itse oivallettavaksi. Se puhuu aika paljon pelottavilla tunnelmilla ja kuvakielellä.

Jouko Varonen