Vastausten kirja lapsille ja vanhemmille

Mitä on nettikiusaaminen?

Lasten erilaiset ongelmat

Gina Misiroglu: Vastausten kirja lapsille ja vanhemmille osat 1. – 6., Lector kustannus

Lapsi voi joskus olla viisaampi kuin aikuiset, kysellessään yksinkertaisia asioita. Tai sitten on niin, että me aikuiset olemme oppineet peittämään yksinkertaiset viisaudet. Vastausten kirjat kertovat mm. avaruudesta ja maapallosta, sekä maailmankaikkeudesta. Kirjat kertovat myös kasvien ja eläinten ihmeellisestä maailmasta, maailman ihmisistä ja politiikasta, matematiikasta, ihmeellisistä vempaimista, mittakielen saloista, ihmiskehosta, arjen ihmeistä, jne…

Lapsi voi kysyä esim. siitä, miten olisi mahdollista saada pikkuveli eikä pikkusiskoa ja kirjan tekijä selostaa kaikki mahdollisuudet, hedelmöitymisen ajankohdan ovulaatiosta, jne…

Toisaalta lapsi kysäisee, että miksi minulla on napa ja saa tietysti asianmukaisen vastauksen. Kas kun napanuoraa leikatessaan lääkärit jättävät jäljelle muutaman sentin mittaisen pätkän, joka lopulta näivettyy ja putoaa pois. Napanuoran paikalle kasvaa ihoa, josta napa saa muotonsa.

Pidin kirjan tyylistä selostaa yksinkertaisiakin asioita tai toisaalta avaruuden ja galaksien asioita. Joskus jopa ajattelin, että tällainen kirja olisi hyvä myös nuorelle aikuiselle, ainakin niissä puitteissa, mitä tulee kehon toimintaan ja aikuistumisen muutoksiin.

Joskus muistui kirjaa lukiessa mieleen entinen opettaja, joka kuittasi intiimit asiat olan kohautuksella ja siirtymällä uusiin  asioihin. Niinhän se on monen vanhemmankin laita. Tämän kirjasarjan osio ihmiskehosta kertoo siitä, mitä muutoksia lapsi kokee kehittyessään nuoreksi aikuiseksi ja vastaa myös kysymykseen miten elämä saa alkunsa. Yleensä lapset saavat sukupuolioppia kaveripiirissä ja kun aikuinen tuumii, että meidän pitäisi puhua vähän, niin lapsi sanoo, että kuule faija, minä tiedän jo kaiken. Mutta tämä on vain osatotuus. Tällaisia kirjoja todella tarvitaan.

Kirjasarja on lapsentajuinen ja hyödyllinen vaikka yhdessä vanhempien tai isovanhempien kanssa luettavaksi.

Jouko Varonen