Veli-Pekka Lehtonen, Renny Harlin, Ainutlaatuinen elämäni, Tammi Kustannus 2021

Jäätävästä poltteesta Kurkunleikkaajien saareen

Anekdootteja ja sattumuksia Rennyn elämästä

Veli-Pekka Lehtonen: Renny Harlin, Ainutlaatuinen elämäni, Tammi Kustannus, 2021

Eipä tullut lääkärin pojasta edes eläinlääkäriä, vaan mies läksi filmintekijän oppiin. Johan se oli huomattu nuoruudessa, kun aiheesta kuin aiheesta olisi pitänyt tehdä kaitafilmi.

No, sitten tuli se ”Jäätävä polte” – jännäri, joka nosti Harlinin maailmankartalle. Ja kuulu Markus Selin oli myös vänkärinä Rennyn haaveiden toteuttamisprojektissa. Tuli ”Die Hardia” sun muuta.

Jossakin vaiheessa ”Cliffhanger” kohahdutti ja nosti hiipuvan tähden, Sylvester Stallonen vielä arvoon arvaamattomaan.

Ja Renny ei käytellyt elokuvassa stuntteja, vaan Syltin oli itsensä kiipeiltävä vuoristossa. Löytyi luksusasuntoja, jossa naapurina oli kuuluisia filmitähtiä ja melkoiset näköalat. Tuli pidettyä megapippaloita ja löytyi rinnalle myös Oscarilla palkittu naisnäyttelijä Geena Davis.

Mutta voi halavatun halavattu sitä ”Kurkunleikkaajien saari”- filmiä. Taisi ohjaajataiturin päästä lähteä tukku jos toinenkin harmaita, kun menestys oli mitä oli. Ihan joidenkin silmissä Rennyn arvo laski b-luokan viihdyttäjäksi.

Vaimolleenkin, Geena Davisille, yritti Renny vielä tehdä unelmaroolin Kurkunleikkaajan lisäksi, mutta eivätpä olleet katsojaluvut enää kummoisia ja toisaalta aviosuhdekin alkoi rakoilla.

Kirja on todella rapsakkaa luettavaa, kun Harlin ei laita kirjantekijälle minkäänmoista sordiinoa vaan rupattelee juohevasti niin hyvät kuin pahat. Impulsiivinen mies on Harlin ollut, etten sanoisi tietynlainen ylivilkas nero jo lapsuudesta asti.

Kiittelen kauniisti kirjasta.

Siinäpä tuo tuli päivä vietettyä suihkuseurapiireissä, jotka muuttuvat tarpeentullen vaikka siksi kuuluisaksi helevetin esikartanoksi suomenmaasta tulleelle elokuvaohjaajalle.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen