Vesi on verta sakeampaa, Jörn Donner

Donnerin rakkaustriangeli

Alexander ja Anna

Jörn Donner: Vesi on verta sakeampaa, Otava 2018

Donnerin kirja kertoo 1918 luvun tarinan Alexanderista ja Annasta. Alexander osautuu rajajoen yli Suomen puolelle ja etsiytyy omistamaansa huvilaan, jonka ”omistajaksi” nimittää itseään Anna. Asian selvittely olisikin helpompaa, jos ei ottaisi huomioon Annan kädessä sojottavaa Browningia. Toki päästään yhteisymmärrykseen ja pistoolikin osoittautuu lataamattomaksi. Loput neuvottelut käydään yhteisessä makuuhuoneessa jossa Alexander kaivaa esille myös oman ”browninginsa”.

Mutta on vieläkin olemassa ”muuttuva tekijä”, nimittäin virkamies, joka on seuraillut Alexanderin toimia ja on kaiken lisäksi kiinnostunut Annasta. Alexander joutuukin kuulusteluun ja venäläisiä ei katsota suopeasti sen ajan Suomessa.

Kertomus etenee minäkerrontana ja lukijaystävällisenä. Alexanderin ja Annan suhde muodostaa kirjan tärkeän juonen, mutta siinä käsitellään myös sodan merkitystä kokonaisuudessaan, sekä Alexanderin ja Annan suhteessa.

Luin kirjaa mielenkiinnolla, koska Donnerilla on kyky sekä maailmanhistoriallisiin näkulmiin että tapansa mukaan eroottisiin sisältöihin. Lieneepä kirjalla myös muutakin kuin fiktiivistä sisältöä, sillä kirjailijan isän päiväkirjamerkinnät ovat luultavasti olleet myös kirjan innoittajina ja sisältönä.

Donner on merkittävä dinosaurus suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurielämän saralla. Kirjojakin on kertynyt mahtava pino, joiden joukossa Finlandia-palkittukin. Myös valtionpalkinto on kuulunut Donnerin ansioihin ja elokuva-alalla on tullut pokattua merkittäviä palkintoja. Yleensä Donner ottaa mukaan myös rohkeasti erotiikkaa, joka lähentää hänen kirjoihinsa lukuromaaniluonnetta.

Pidin Donnerin tyylistä, vaikka välillä esitys muuttuu vähän tilkkutäkkimäiseksi ja vaikeaksi. Hatunnosto kuitenkin gurulle tästäkin taiteellisen viriiliyden mainiosta näytöstä.

Jouko Varonen