Vihreän veran vieraat, Atik Ismail

Jalkapallovieraita

Mielenkiintoinen jalkapallokirja

Atik Ismail: Vihreän veran vieraat, – pallon perässä Suomeen, Aviador-kustannus 2017

Atik Ismail ( s. 1957) on entinen suomalainen jalkapalloilija, jalkapallovalmentaja ja käsipalloilija. Etniseltä taustaltaan hän on Suomen tataari. Hänen sukunsa tuli Suomeen 1800 – luvun lopulla Moskovan eteläpuolelta. Ismail on myös kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu runoja, näytelmiä, romaani ja tietokirjoja. Vihreän veran vieraat on Ismailin seitsemäs teos.

Tykkäsin lukea näitä kertomuksia, joissa kerrotaan Suomeen muuttaneista ja täällä jalkapalloilijan uran luoneista ulkomaalaisista. Jalkapallo on rahakas laji, jopa Suomessakin, ja monelle pelimiehelle maahamme muuttaminen tiesi elämänuraa, aviopuolisoa, opiskeluja, kotia, lapsia, ja tietysti myös uutta kotimaata. Joku huippupelaaja tuumi kaverien sanoneen  hänelle, että älä jää puolustajaksi, hyökkääjät tienaavat parhaiten. Joku perusti eläkepäivillä kebab-ravintolan, jostakin tuli valmentaja.

Ismailin kerronta on asiantuntevaa, turhaan häntä ei luonnehtisi suomalaisen jalkapallon käveleväksi tietosanakirjaksi. Myös tähtien omat puheenvuorot elävöittävät kirjan antia.

Seuraavalla kaudella HJK jäi liigassa toiseksi. Piracaía pelasi hyvän kauden, yhteensä hän oli mukana 28 Veikkausliigan ottelussa. Vielä tämän vuosituhannen alussa hän edusti Klubia, mutta sitten tiet erosivat. Taiturimainen keskikenttäpelaaja oli asettunut asumaan Poriin, mutta palloili vielä Veikkausliigassa mm. KTP:ssa, Alliansissa, FC Hämeenlinnassa, uudemman kerran Jazzissa, sekä Pietarsaaren Jarossa.”

Lueskelin kirjaa sunnuntaipäivän koska sen teksti otti mukaansa asiantuntemuksellaan ja rakenteellaan, johon kuuluvat pelaajien omat puheenvuorot. Jos lukija ei ole kiinnostunut jalkapallosta, voi kirja tietysti olla hivenen liian teoreettinen.

Jouko Varonen