Nykynuoren Maamme-kirja
Räp-artisti isänmaan asialla
Paleface, Viides maamme-kirja, Like-kustannus 2017
”Mä oon varttunu pikkukaupungissa, mutta musta on kasvanut kaupunkilainen. Mut on marinoitu vaihtoehtokulttuureissa ja mä oon päässyt reissaamaan maailmaa. Mä olen tiedostanut paikkani muurahaiskeossa ja sen, että mä olen läpikotaisin kulttuuriensekoittumisen tulosta. Aivan niin kuin Suomikin.”
Paleface myöntää, että kirja, joka käsittelee paljolti tuttuja asioita, eikä hyökkäile päättömästi, on rakkaudentunnustus Suomelle. Mies on tv:stä tuttu. Häntä on karsinoitu radikaaleihin, jotka on sivuutettava esim. Suomen 100 – vuotisjuhlallisuuksia valmistelevasta toimikunnasta. Silti näkisin kirjan kannanottojen alta supisuomalaisen miehen näkökantoja, jotka eivät paljon eroa ns. ”kansan kannasta”.
Paleface puhuu Mannerheim-myytistä, punk-kulttuurista, Suomen aseviennistä, suomalaisesta huumorintajusta, homoista, finnjäveleistä, Elviksestä, Rolling Stonesista, Suomen sisällisodasta, suurvaltapolitiikasta, Venäjästä, Natosta, uusnatseista, jne jne…
Lueskelin kirjaa mielenkiinnolla. Yleensä näyttää siltä, että Palaface haluaa kaataa suomalaisten ennakkoluuloja, olkoonpa kysymyksessä vaikka maahanmuuttopolitiikka tai musiikilliset virtaukset. Räp-musiikistakin hänellä on omintakeiset mielipiteet:
”Räppiä tulee tehdä omista lähtökohdista, mutta hiphop-kulttuurin juuret on silti tunnettava. … Vieraista kulttuureista lainaaminen ei sinällään ole väärin, vaan se on väärin ainoastaan silloin, kun se tehdään huonolla maulla, dollarinkuvat silmissä tai muuten perehtymättömästi, typerästi ja päälleliimatusti.”
Tämä kirja on nyky-nuoren Maamme-kirja. Paljon on muuttunut Topeliuksen ajoista ja koti-uskonto-isänmaa – kiihkoilusta. Nuoret ehkä tykkäävät Palefacen ajatuksista vieläkin enemmän kuin vanhat kulttuurijäärät.
Jouko Varonen