Ville Haapasalo: Junamatka Moskovaan

Ville Haapasalon mukana Venäjällä

Ryöstöt olivat arkipäivää

Ville Haapasalo ( Kauko Röyhkä, Juha Metso): Junamatka Moskovaan, Docendo

Ville Haapasalo on rankattu Venäjän kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi. Hän on näyttelijä ja maailmanmatkaaja, joka on tietysti tv:stä ja elokuvista tuttu, mutta myös tarinaniskijänä lahjakas. Kun apuna on Röyhkän kaltainen sanaseppo, on keitos nautittava.

Kauko Röyhkä nousi esille rockmuusikkona, mutta jossakin vaiheessa hän ”löysi” myös kirjallisuuden ja alkoi tehdä omia teoksia, joista tietysti fanit ilahtuivat ja kassakone kilkatti.

Juha Metso tunnetaan usein vaikuttavista kuvistaan, joissa ei ”arastella” vaan näytetään kohde ”sellaisena kuin se on”. Niinpä hän on julkaissut valokuvakirjoja ja monia koskettavia dokumenttikirjoja.

Tässä kirjassa on Ville Haapasalon menestykseen johtanut matka saanut romaanin ulkoasun. Niinpä hän kertoo, että ryöstön kohteeksi joutuminen on tavallista Venäjällä, joskin nuorelle näyttelijälle avautui loistava tulevaisuus tuossa tuhansien mahdollisuuksien maassa” jossa ihmiset osoittivat myös hyvät puolensa ja sosiaalisen luonteensa.

Hän ohjaa minut eteiseen. No niin, nyt minut heitetään pellolle. Tai vielä pahempaa: vangitaan! Mutta hän ottaakin narikkatiskin alta harmaan pikkutakin, viittaa minua kääntymään ja auttaa sen ylleni. Sitten hän vie minut lavalle. Tarkoittaako tämä sitä, että hän on nyt puvustanut minut ja antanut luvan esiintyä? … Vedän henkeä ja aloitan saman shown kuin eilen.”

Haapasalon vaiheet Venäjällä ovat tulleet tutuiksi. Hänestä sukeutui elokuvatähti ja venäläisten suosikki. Kun ajelin Viipurin tienoilla toivotti Ville minulle katuvarsimainoksissa ”Moi!”

Nautin myös Juha Metson osuudesta tässä teoksessa ja toden totta, näyttääpä tuhkimotarina olevan mahdollinen myös Venäjän maalla, sen Ville osoitti.

Jouko Varonen