Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa, Pilapiirrksia 2019 – 2022, WSOY Kustannus 2022

Ville Ranta – suomalaisten omatunto

Raisua huumoria ja napakoita kannanottoja

Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa, Pilapiirroksia 2019 – 2022 WSOY Kustannus 2022

Kun Sanna Marin käytteli valtion kustantamia aamupaloja, innostui pääministeri Lipposen rouva kommentoimaan, niska punaisena, että hän joutui heidän Kesärannassa ollessaan valmistamaan itse aamiaiset ja kävi Alepasta tarvikkeita.

Kun Olaf Scholz joutui keksimään keinoja öljyn ja kaasun saamiseksi, hän kokeili myös mennä helvettiin ja kysyi vanhalta kehnolta, että voisivatko sieltä toimittaa näitä tärkeitä tuotteita Saksalle.

Uusi eläinsuojelulaki puhuttaa kansaa. Niinpä vuohikin tuumii, että että hänen kurkkuaan eivät uskonnolliset piirit saa leikata enää tainnuttamatta.

Rapu vaatii, että sen saa keittää punaiseksi vain väljässä vedessä, eikä pienessä määrässä.

Kuntatyönantajat keksivät rajumpia keinoja kuin rahan jakaminen hoitureille. Ei muuta kuin kurkusta kiinni ja ravistellaan.

Ville Ranta kävi tutun tien pilapiirtäjksi. Ensin omakustanteita ja sitten kun saatiin kosolti lisää särmää piirroksiin, niin kirjoja ostava kansa alkoi kiinnostua ja myyntimäärät puhuvat puolestaan.

Piirroksissa vilahtelivat jopa Putin ja Mohammed. Kun kirkko aikoi antaa tunnustuspalkinnon oikeamieliselle piirtäjälle niin luterilaisen kirkon päättäjät älähtivät ja palkinto jäi sinä vuonna jakamatta.

Jos Ranta olisi elellyt Venäjällä, hänestä olisi tullut suorine puheineen vankilakundi hyvin nopsasti.

Pidin Rannan tyylistä ja näyttävät ranskalaisetkin pitävän, kun ovat kääntäneet piirtäjän koko tuotannon omalle kielelleen.

Ranta on julkaissut yhden teoksen ranskalaisia varten.

Tuli turvallinen tuntu siitä, vielä on rohkeita ja selkeästi ajattelevia taiteilijoita. Korruptoitunut ja sikaileva herraporras saa sekin kyytiä Rannalta.

Excellent ++

Jouko Varonen

SARV:n jäsen