Villi cityvegaani

Sami Tallberg ja villiyrtit

Maistuvaa ja ravintorikasta

Sami Tallberg: Villi cityvegaani, Into-kustannus 2017

Keittiömestari Sami Tallberg on yrttispesialisti joka tunnetaan kausiruuan kerääjänä, joka luottaa puhtaisiin raaka-aineisiin ja lähiruokaan. Niinpä villiyrteistä voi loihtia vaikka pääruuan sopivilla lisäkkeillä.

Miten olisi Suolaheinällä ja Chilillä maustettu palsternakka sienillä tai Lehtikaalisalaatti & mustikoita, puhumattakaan Punajuuri-villiyrttisalaatista tai Sieni-perunasalaatista?

Joskus tietysti tulee mieleen kunnon lehtipihvi, kun näitä lehdyköitä ja ruohoja tarjotaan lautaselle, mutta samalla on muistettava, että liharuoka usein aiheuttaa verisuoni- ja sydänsairauksia, puhumattakaan mm. eturauhasen syövästä.

Tallberg on asustanut suurkaupunki-Lontoossa isohkon osan aikuisuudestaan ja reissannut ympäri maapalloa ruokien perässä. Hän sanoo näiden kokemusten vahvistaneen käsitystä suomalaisesta luonnosta suoranaisena aarreaittana. Vuosien poissaolo on opettanut näkemään lähelle.

Villiyrttien keräilijöille on tietysti keittiömestarilla muutama varoittava sana. Sienet ja yrtit, joita aikoo käyttää ruokiin on tunnettava hyvin ja valtateiden varsilta ei pidä mennä täyttämään yrttikoriaan. Puun osia, kasvien juuria ja koivunmahlaa kerätessä on hyvä muistaa, että maanomistajalta on oltava lupa näihin toimiin.

Ensimmäiset villiyrtit nousevat jo huhtikuussa, mutta touko- kesäkuu on yrttien keräilijälle antoisinta aikaa. Tietysti on huomioitava, että yrtit ovat puhtaita ja pestyjä, ennen kuin niistä alkaa tehdä sapuskaa.

Vegaani on varmaan ilahtunut tällaisesta kirjasta. Itse luotan kasvistoriin perunoineen ja vihanneksineen, sekä juureksineen ja tietysti kotiruokaan, jossa lihan osuutta on vähennetty huomattavasti, mutta mm. kalaruokia on tarjolla useamman kerran viikossa.

Hyvä kirja, erityisesti vegaanin ja villiyrttifanin aarreaitta. Tallgren tuumii, että kiinnostavin lähiruoka löytyy kaupungin liepeiltä ja Suomessa vallitsevat jokamiehen oikeudet mahdollistavat noin neljänsadan villiyrtin hyödyntämisen ruokavaliossa.

Jouko Varonen

Vastaa