Vuodenaikojen laulut, 4 CD, Valitut Palat 2020

Fiilistelyä vuodenaikojen mukana

Sanoittajagurujen herkkä luontosuhde

Vuodenaikojen laulut, 4 CD, Valitut Palat 2020

Tuli vietettyä syksy ja talvi vaimon kanssa suojellun metsän keskellä aamusta iltaan joka päivä. Lintuystäviä ruokittiin usein kädestä ja luonnon yksityiskohtia tutkittiin ammattilaiskameroiden objektiivien läpi. Siksi yhdyn monen säveltäjän huomioon, että luonto on täynnä yksityiskohtia ja nyansseja. Pitää vain pysähtyä ja katsoa, kuka ties kirjoittaa laulu, niin kuin tuhansia lauluja tehneet Vexi Salmi ja Harri Saksala, puhumattakaan monista nykymuusikko-lauluntekijöistä.

Mielestäni tämän kokoelman runsas, intiimi ja persoonallinen anti on oikein valittua ja koskettavaa. Toki vanhan kansan suosimat biisit, joita koosteissa on vähemmän tavoittavat joskus 50 – luvulla syntyneen myös ikiaikaisella tenhollaan ja naivismillaankin.

Että mitä. Nyt on kysymyksessä arvokas muusikoiden lähestyminen syksyn, talven, kevään ja kesän sielua. Kuuntelin uudelleen ja uudelleen ja totesin, että nuoret tai ikääntyneemmätkin lauluntekijät ja -esittäjät paljastavat lauluissa arimman sisimpänsä. Joskus tietysti löytää tiettyjä luontostereotypioita, mutta niiltähän ei voi välttyä ja niitä tarvitaan.

Levyn taiteilijoista ja sanoittajista mainittakoon edellämainittujen lisäksi mm. Loiri, Saijonmaa, Chydenius, Ismo Kallio, Vieno Kekkonen, Johanna Iivanainen, Jukka Kuoppamäki, Tapio Heinonen, Markku Aro, jne jne…

Kokoelman laulut menivät suoraan luontoihmisen rintaan, vasemmalle puolelle. Ehdottomasti tärkeä julkaisu. Näistä lauluista kiireisinkin oppii oikeaa luontosuhdetta ja arvojen asettamista kohdalleen.

Erilainen talvi 2020 päättyi maailmanlaajuiseen epidemiaan. Siispä pitää pysytellä sisätiloissa pandemian vuoksi. Tällainen kokoelma valaa toivoa ja uskoa siihen, että me suomalaiset kyllä päihitämme kulkutaudit ja kun tätä kirjoittaessa on luonnossa liikkuminen vielä sallittua, niin sinne vain kaikki suomalaiset ja kotoisina lepohetkinä vaikka luontomusiikin helmet soimaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen