Vuorovaikutus asiakastyössä, Gaudeamus-kustannus 2018

Kannusta luovuuteen

Vuorovaikutus on ”tanssia”

Kaarina Mönkkönen: Vuorovaikutus asiakastyössä, Gaudeamus-kustannus 2018

Omat kokemukseni työyhteisön johtamisesta ovat opettajan, rehtorin, vararehtorin ja kirjoittajakouluttajan alalta. Tämä kirja puuttuu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan muuttumiseen.

Kaarina Mönkkönen paneutuu kirjassaan mm. luovuuden merkitykseen asiakastyössä. Siihen olen itsekin painottanut ammateissani. Kun asiakas huomaa, ettei hänelle tarjota valmiiksi pureskeltua kapulakieltä, vaan paneudutaan häneen kokonaisvaltaisesti mahdollisuuksineen ja heikkouksineen on usein jää murrettu yhteistyössä ja pääseminen puuta pidemmälle mahdollista.

Kirjassa on paljon tapauksia onnistuneesta tai huonosti menneestä kommunikoinnista asiakkaan kanssa:

Asiakas tapaa hoitajan sovitusti keskustelussa. Hoitaja yrittää peittää mairealla hymyllään vastenmielisyyttään asiakasta kohtaan. Asiakas vaistoaa hoitajan epäaitouden ja kireyden ja ärsyyntyy hoitajan asenteesta. Hän alkaa suureen ääneen vaatia omahoitajan vaihtoa.”

Siis kehon kieli usein ratkaisee, onko kyseessä ”leipäpappi” vai työtään ja potilaitaan rakastava henkilö. Muistan opettaja-ajoiltani varoittavia esimerkkejä, kun rehtori käytti henkistä ja fyysistäkin väkivaltaa opettajia ja lapsia kohtaan. Mutta koulutoimen hierarkia esti rehtoria saamasta ansionsa mukaan.

Koulutyössä oli ennen kerhoja, jotka nykyisin on poistettu tai ne on sijoitettu heti koulupäivän jatkoksi, jolloin oppilaat tarvitsevat lepoa ja välipalaa kotona. Niinpä he tulivat sankoin joukoin esim. ” luovan toiminnan kerhoon” joka alkoi klo 17.00 ja päättyi klo 18.30. Lapset oivalsivat, että ope tykkää heistä.

Nykyisin on liian paljon mentaliteettia, että opettajat väsytetään joutavilla koulutuksilla, kokouksilla ja palavereilla. Niinpä halua ylimääräiseen työhön pikkupalkalla ei enää ole.

Hyvä kirja. Näistä aiheista riittäisi paljon keskusteltavaa. Joskus kirja tosin teoretisoi liikaa. Malliesimerkit ovat mansikoita ”kakussa”.

Jouko Varonen