Ympäristöterveys, Duodecim Kustannus

Ympäristömme voi huonosti

Hengitysilmasta meluhaittoihin

Ympäristöterveys, Helena Mussalo-Rauhamaa, Juha Pekkanen, Jouko Tuomisto, Heikki S. Vuorinen (toim.), Duodecim Kustannus 2020

Niinhän se Kirka-vainaa lauleli hittilaulussaan, että ”lääkärimme sanoi niin, on väärin, että lähdettiin varrelle virran…pääkallo löytyi valkoinen varrelta virran”…

Ympäristöämme on kuormitettu liikaa saasteilla, myrkyillä, melulla, säteilyillä, savuilla, jne… Siitäpä johtuu, että ympäristöterveys on noussut erääksi tärkeimmistä nyky-yhteiskunnan ja terveydenhuollon haasteista.

On toki suuntauduttu hyvään päin monessa suhteessa, eikä vähiten nuorten ihmisten toimesta. Luomuviljely on noussut arvoon arvaamattomaan ja vegaaninen ruokavalio ei ole enää haukkumasana, niin kuin viime vuosisadan loppupuolella. Kokit julkaisevat vegaanisia keittokirjoja ja tilat siirtyvät yksi toisensa jälkeen myrkyttömiksi.

Vielä on paljon parannettavaa. Meluhaittoja pitäisi vähentää. Autoilussa käytetetään yhä tukevasti bensamoottoreita. Toki sähkövaihtoehto on myös nousussa. Maailmanlaajuisesti tehdään ympäristönsuojelusopimuksia, mutta semmoinen sääntely ei ikävä kyllä ole suurvaltojen mieleen. Kas kun saastuttaminen kuuluu asiaan heidän taloudessaan. Vedet saastuvat pikavauhtia ja eliöstö siellä tuhoutuu. Kauniit koralliriutat ovat kohta muisto vain ja ihasteltavissa enää vanhoista filmitallenteista.

Että mitä. Kirja on tärkeä kooste ympäristön tilasta ja sen tuottamista vaaroista ihmisille sekä muulle eläinkunnalle, kasveille, jne… Luvuissa puututaan moneen ympäristöuhkaan ja esitetään myös malleja entisten, tuhoisien tilalle. Lisäksi luodataan asiaa lähihistorian kautta. Ihminen voi myös yksilötasolla tehdä paljon ympäristön hyväksi. Yhden ihmisen panosta ei voi vähätellä, kun asiasta kiinnostuminen alkaa olla jo tuhansien ja miljoonien intresseissä.

Kirjan taitto on hyvä ja jaksottelu napakka. Tietysti vanhat ihmiset tarvitsevat lukiessaan näin pientä fonttia jo apuvälineitä, kuten suurennuslaseja. Sekin näkökohta pitäisi huomioida ihmisten hyvinvoinnissa. Ikääntyviä kun on paljon. Toivoskelisin asiasta myös selkokielistä versiota. Mitä sitä pitää aina niin tehokas olla.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen