Yoko Tsuno 22, Odinin tuli, Egmont Kustannus 2019

Kaunis tyttö ja vaaran elkeet

Efektiivinen juttu nuorille

Yoko Tsuno, Odinin tuli, 22, Teksti ja kuvitus Roger Letloup: Egmont Kustannus 2019

Räväkkä ja sievä tyttö Yoko vierailee Saksanmaalla ja tutustuu vanhaan linnamiljööseen. Kohtapa alkaakin seikkailu, kun tyttö löytää mystisen laatikon, josta lähtee säde kun sitä hieroskelee ja aukaisee kannen. Mistäpä tyttö tietäisi, että taas ollaan tekemisissä vaarojen kanssa. Mutta niihin tämä viehättävä tyttölapsi on joutunut ennenkin, Sarjassa on ilmestynyt jo 22 sarjakuva-albumia.

Ihan kiltin makuista on kuitenkin juttu perusilmeeltään. Hommaa ei missään vaiheessa lasketa kovin raadolliselle tasolle. Mieluummin Yoko jäljittää Odinin tulen salaisuutta nuorten tapaan surffilautaillen ja kohtalaisen pliisujen konnien metkuja selvitellen.

Kirja sopii hyvin nuorille, jopa melkein unnukoille. Sen ilmiasu on positiivinen ja pahiksetkaan eivät missään vaiheessa ole aivan raskainta sarjaa, jotka yleensä ampuvat ensin ja kysyvät sitten. Toki esillä ovat todella pahat suunnitelmat. Sähköase kun voi surmansäteillään tehdä ilkeääkin jälkeä.

Odinin Tuli on tietynlainen pehmoseikkailu ja sankarityttö Yoko varmaan tuottaa kosteita unia monelle pisamanaamapojalle. Hänet kun on piirretty hyvin viehättäväksi ja sensuelliksi.

Kirjaan olisin odottanut kuitenkin vähän lisää särmää ja lisä huumorikaan ei olisi ollut pahitteeksi. Yokon seikkailut ovat kuitenkin löytäneet kohderyhmänsä niistä, jotka kysyvät kirjan hyväksyntää äidiltä, tai lukevat jämäkämpiä seikkailuja pikkutunneilla, taskulampun valossa, peiton alla. Äiti ja isukki kun ovat silloin oletettavasti jo unten mailla.

Niinhän sitä sanotaan, että kunnollisessa nuorten jutussa on oltava komeitä poikia, kauniita tyttöjä, pahiksia, kivoja seikkailuja ja vaaran kosketusta, sekä tietysti loppuidylli.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen