Ystävyyden lämpöä

Ihminen tarvitsee kuuntelijaa

Ystävyyden lähteillä

Ystävyyden lämpöä, toim. Juhani Töytäri, Positiivarit 2017

On ihmisiä, joiden lähellä sauna alkaa lämmetä itsestään, jurot hohtimet ja jakoavaimet puhkeavat salaiseen kukkaan.  Nämä ihmiset suostuvat hiljaisesti varaosiksi, paikkaavat polkupyörän puhjenneen kumin tai hankalan olon. He ojentavat itkevälle sadetakin. He ovat taustalla äärettömän läsnä. ” …

Juhani Töytäri on tehnyt positiivisuuden edistämistyötä suomalaisten keskuudessa ja kauan aikaa. Joka aamu pimahtaa puhelin, kun positiivarien uusi viesti napsahtaa postiin sisältäen parantavia mietteitä, tietovisoja, lasten ajatuksia, jne…

Tällaisia henkilöitä tarvitaan. Tämänkertainen ystävän-päiväkirja on rakennettu tutuista rakennuspuista. Monen mietteen takana on suuri ajattelija tai kirjailijanero. Niinpä saamme lukea, että ihmisen on uskottava päämääriinsä, päivän haasteet on kohdattava täydellä itseluottamuksella, periksi ei saa antaa ja tulevaisuudesta ei kannata huolehtia, vaan on elettävä päivä kerrallaan.

Tosi ystävä auttaa sinua paljastamaan voimavarasi. Hänhuolehtii sinusta, on ystävällinen, ymmärtäväinen jakaiken tämän ja paljon muuta hän tekee ilman takaisin-maksua. Ystävät ovat niitä harvoja ihmisiä, jotka kysyvätmitä kuuluu ja jäävät odottamaan vastausta.

Itse pidän tapanani tarttua kitaraan ja laulella Vyssotskin sävelmää ” Mistä tunnet sä ystävän.” Lienee monen havainto, että tosi ystävä ei katoa viereltä tai muutu happamaksi kun sinulla on vaikeaa. Joskus ystävyys ilmenee silläkin tapaa, että ihmiset omistautuvat auttamiselle, leipovat lähetyysmyyjäisiin, kutovat sukkia, tekevät tilkkutäkkejä. He tietävät, että jossakin on ihmisiä, joilla menee paljon huonommin kuin meillä. Sellaista ystävyyttä arvostan.

Jouko Varonen

Vastaa