Petet Bergen: Osama Bin Ladenin nousu ja tuho, Docendo Kustannus 2022

Jihadisti ja massamurhaaja

Helikopterin lavat säksättivät yössä Bin Ladenin tuhoa Peter Bergen: Osama Bin Ladenin nousu ja tuho, Docendo Kustannus 2022

Terroristijärjestö al-Qaidan pomon ja perustajan viimeinen yö oli rauhallinen. Hän meni nuoren vaimonsa kanssa nukkumaan ja nukkui rauhallisesti kunnes tappavat helikopterimiehet astuivat esiin. No, Osama oli kohtaloonsa syypää. Häntä oli jahdattu.

Tapporahojakin oli luvattu suuri summia.¨ Osaman nuori vaimo oli nuorempi kuin hänen poikansa. Siitäpä nämä olivat närkästyneitä.

Rikkaan kodin poika osallistui Afganistanin sotaan muslimisissien puolella. Hän vietti ikämiespäivänsä vaatimattomasti, mutta uusi nuori vaimo piti välillä vaihtaa entisten tilalle.

Pater Bergen on tullut tunnetuksi tietokirjailijana ja kansallisen turvallisuuden takuumiehen roolistaan. Best sellereitä hänen kirjansa olivat amerikoissa yksi toisensa jälkeen.

Osaman hirmuteko on jäänyt mieleeni eräältä aamulta kun seinänaapuri tuli kertomaan televisiosta näkemäänsä. Semmoista ei unohda kukaan. Ajojahtikin oli melkoinen, kunnes tuli Osaman vuoro kärsiä tekonsa seuraukset.

Bergenin kirja on seikkaperäinen, mutta omalla tavallaan siinä on myös populaaria virettä. Senpä ansiolla tämäkin kirja on kohonnut suureen arvoon. Itse lueskelin sitä pitkälle aamutunteihin, mutta kun en ole tällaisten tapahtumakuvausten spesiaalimies, niin kokonaisuus hahmottui ongelmanasetteluineen vähitellen. Yöunethan moinen murhenytelmä vei ja toisaalta tapahtumat olivat uurtaneet niin syvät ja lähtemättömät jäljet psyykeeni, että masensi vieläkin puuduttavasti.

Tarina on tuttu ja miljoonia kertoja spekuloitu. Bergen on, jos mahdollista tehnyt viiltävää karttaa noista hirveistä muistoista.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen