Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä, Tammi Kustannus

Syndrooma nimeltä äitiys

Vahvaa proosaa Päivärinnalta

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä, romaani, Tammi Kustannus 2022

No niinhän siinä usein käy että tyttönen, jolla on ollut nuoruudessa säätöjä” useitakin, muuttuu totaalisesti, kun se oikea löytyy ja päästään eroon kohdun vanginneesta kierukasta.

Elämä on täynnä pohdintaa ja itsetarkkailua. Joskus miehellekin on tärkeämpi sovittu kalareissu kuin osallistuminen vauvan tulon tuomiin kipupisteisiin.

Niinhän se vanha viisaus sanoo, että missäs ne nuoret tytönheitukat ovat, kun nykyään ei näy maisemissa kuin kurttuisia ja äkäisiä naisia.

Avioelämä ja äitiys on todella semmoinen ”koulu” naiselle, että tulevat mieleen ison kirjan sanat: ”Kivulla sinun on lapsesi synnytettävä.” ja laajentaisin tätä vielä kuin paraskin teologi, koskemaan koko psyyken ja fyysisen olemuksen muutosta naisella.

Televisio se esittelee ohjelmissaan ja mainoksissaan niitä nuoria tytönheitukoita, joilla ei ole aikomustakaan alistua äitiyden peikolle. Mutta niin vain ikävä kyllä usein käy ja nainen kokee viimeistään synnytyslaitoksella, että elämä ei olekaan mikään kabaree.

Pidin romaanista. Päivärinnalla on tarkkanäköinen tapa tarttua nuoren perheen ongelmakenttiin ja tulehtumiin.

Kieli on napakkaa ja lukemaan motivoivaa, vaikka miehenä tunsin usein pistoksia sisälläni, sillä Päivärinnan romaani on kuin hyvä teatteriesitys. Se jättää mielen käymistilaan. Onko todella niin, että Isä Jumala on pistänyt yhden hyvän ja pahantiedon puun ompun varkaudesta nykyajan metoo-naisellekin niin kovan kurituksen kestettäväksi.

Mutta asiaan Jouko. Jotkut naiset sädehtivät onnesta, kun sylissä on oma vauveli ( vaikka mies viipyykin kalareissuilla).

Toiset ottavat äitiyden rangaistuksena nuoruuden lankeemuksista ja interreilsekoiluista. Niitähän sitä ei kalastuksesta kiinnostunut mies halua noteerata eikä edes kuulla vaikka vaimo niistä vihjailee kiusan vuoksi. Miehen kun on oltava mies.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen