José Mourinho, Huippuvalmentajan henkilökuva, Minerva kustannus 2018

The Special One

José Mourinhon elämänkerta

Julien Wolff: José Mourinho, omassa lajissaan, Huippuvalmentajan henkilökuva, Minerva kustannus 2018

Mourinhon menestys on pilkuntarkkojen suunnitelmien tulosta, ja hän vaatii tiukempaa kuria kuin kukaan muu. Hän on ankara – mutta aina reilu. Hän ei ole mikään hymyilevä tyyppi, joka näyttää ulospäin ystävälliseltä ja jota pelaajat aina kehuvat välttääkseen konfliktia. José Mourinho on kiistanalainen hahmo, mutta hän on aina ollut pelaajia kohtaan vilpitön.”

Mourinho on yksi merkittävimpiä persoonia jalkapallomaailmassa. Hän herättää monenmoisia tunteita, mutta kun pistetään vaakakuppiin miehen maine ja toiseen kuppiin meriitit jalkapallon parissa heltyy pahinkin vastustaja ja kriitikko.

Mourinholla on omintakeisia harjoituksia. Yhdessä niistä ensimmäinen pelaaja saa koskettaa palloa vain kerran, toinen niin monta kertaa kuin haluaa. Se joka saa koskettaa vain kerran, joutuu ajattelemaan peliä paljon pidemmälle, sillä hänen pitää tietää jo ennen syöttöä, mihin haluaa jatkaa. Toinen pelaaja, jolla on lupa koskettaa palloa rajattomasti, saa pelata pallon pelikaverilleen vain sellaiseen paikkaan, jossa tämä ei ole uhattuna.

Kirja on enemmän kuin elämänkerta. Se on Mourinhon perintö tuleville polville. Aihepiireihin kuuluvat mm. kuri, valmistutuminen, johtaminen, motivaatio ja yhteisöllisyys, harjoittelu, pelaajavalinnat, taktiikka, junioritoiminnan edistäminen, muu henkilökunta, psykologia, jne…

Kirjassa on tavan mukaan myös tietoja tärkeistä otteluista ja valmentajan uran kuoppaisestakin tiestä. Kirja on todellinen namupala, jalkapallofaneille ja heitä on monta. Mourinhoa on sanottu myös jalkapallon Picassoksi. Lueskelin kirjaa iltalukemisena ja mitä edemmäs ehdin, sitä mielenkiintoisempaa ja koukuttavampaa oli teoksen anti. Yleensä olen tykännyt anekdoottipitoisista elämänkerroista. Niitä tässäkin teoksessa riittää muun kuivakkaaman annin lisäksi.

Jouko Varonen