Polkuja rauhoittumiseen, Lasten Keskus kustannus

Huolehdi itsestäsi, huomioi toiset

Kivoja harjoituksia lapsille

Kaisa Aitlahti ja Satu Reinikainen: Polkuja rauhoittumiseen, Läsnäolotaitoja lapsille ja nuorille, Lasten Keskus 2018

Rauhoittumisessa ei ole kyse ainoastaan hiljaa ja paikallaan olemisesta. Varsinkaan pakotettu hiljaisuus tai liikkumattomuus eivät tuota hyvää oloa. Välillä läsnäoloon tarvitaan mekkalaa ja vilskettä. Suuressa keskittymisessä voi aistia rauhan, samoin kehon rentoutuessa ponnistelun jälkeen. Rauhoittumisen välineitä ovat myös tässä ja nyt olemisen taito sekä kyky havainnoida ja nähdä tarkkaan. ”

Kirjasta löytyy harjoituksia leikki-ikäisille, lapsille yhdessä vanhempien kanssa, koululaisille, nuorille tai aikuisille.

Lueskelin kirjaa lisääntyvän mielenkiinnon vallassa. Uuudet, kekseliäät ja innovoivat leikit sisältävät yhdessäolon ydintä, jota esim. kouluissa tarvitaan. Menneet ovat ne ajat, kun istuttiin jäykästi paripulpeteissa ( sentään pareittain, usein tyttö-poikaparilla). Nyt yritetään puuttua lasten mielialoihin ja tunteisiin mikä ennen oli aika vähäistä. Kiukunpuuskat ratkaistiin yleisimmin arestia istumalla.

Kiukun hallintaan sopii Kiukkupussi-harjoitus, jossa harmit laitetaan kiukkupussukkaan. Pussi on hyvä säilyttää aikuisen hallussa, etteivät kiukut karkaile minne sattuu. Joskus pussi otetaan esille ja sen sisälle saa puhkua ja puhaltaa kiukkujaan niin kauan, kunnes olo helpottuu.

Tästä lapsenomaisesta harjoituksesta ei ole pitkä matka terapialuontoiseen ja vähän syvennellympään kikkaan. Itse arvelisin, että keskustelu nimeämättömistä kiukkulappusista soveltuisi myös lasten kanssa käytäväksi. Tulisi hommaan vähän syvyyttä ja sisältöä.

Mahtava kirja joka soveltuu aina pikkulapsista teineihin asti. Aikuinenkin voi soveltaa näitä ideoita vaikka työpaikkaterapoinnissa, joka kuulemma on nykyisin muotia.

Ennen jokainen sai käydä koulussa rehtorin juttusilla purkamassa huoliaan, kunhan muisti, että rehtorin käytökseen ei saanut puuttua oli hän millainen jäärä hyvänsä.

Jouko Varonen