M.A.Numminen: Muistelmat 1. ja 2. Docendo Kustannus

Helga-neidit ja muut

M.A. Nummisen vinkeät vaiheet

M.A.Numminen, Kaukana väijyy ystäviä, Muistelmat 1. Docendo-kustannus

M.A.Numminen, On syytä muistaa, Muistelmat 2. Docendo Kustannus

Sehän on niin, että jos meillä Suomessa ei olisi M.A.Nummista, niin olisimme paljon hauskaa vailla. No näissä paksuissa teoksissa Nummisen seurassa liikkuvat kaikki kulttuurin silmäätekevät aina Terho Pursiaisesta Pentti Saarikoskeen ja Pedro Hietasesta Unto Monoseen ja Pekka Gronowiin, vain vajaan promillen hänen tutuistaan ja työtovereistaan mainitakseni.

Fiksu mieshän Numminen on. Hänen seurassaan ei tule kenelläkään suru puseroon, mutta keskustelu voi kääntyä yhtä hyvin politiikan kiemuroihin kuin vaikkapa levytysten tekoon tai konserttiskandaaleihin.

Mutta onhan se niinkin, että kyllä klovnin kyyneleet ovat myös M.A.:lle tutut. Hänellä kun on omat vakaumuksensa ja toinen, totisempi puoli. Niinhän se oli Saarikosken Penallakin, saattoi olla joka päivä pienessä sievässä ja piti kahta roolia, julkisuus-Saarikoskea ja sitten sitä toista, joka kulki elämäntuskien kautta tietään.

Numminen heittelee kyllä kivoja anekdootteja enemmän kuin niitä ahdistavia. Siksi kirjaa on helppo ja koukuttavaakin lukea:

…”Sitten Badding hermostui ja sanoi menevänsä kotiin miettimään. Laulu tehtiin seuraavana päivänä. Kun seuraava päivä koitti, mies tuli studioon ja lauloi ensi otolla legendaariseksi tulleen tulkintansa ”Fiilaten ja höyläten”…

Kirjoja lukiessaan kyllä aavistelee, että Numminen on ollut tärkeä kulttuurihenkilö, vaikuttaja, intellektuelli ja kaikkea muuta kuin kansan omaksuma rooli antaisi ymmärtää.

Pelleily nuottikorvattomana laulajana ja lastenmuusikkona yhdessä Pedro Hietasen kanssa on jäänyt gurun tavamerkiksi kansalle ja kansan sydämiin, tahtoipa hän sitä tai ei.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen