Matti Rönkä Yyteet

Vanhala Lammio ja kumppanit nykyajassa

Rönkä taitaa työyhteisöanalyysin

Matti Rönkä: Yyteet, Gummerus 2017

Firman tytöt sanoivat, että Vanhala oli karannut jostain Otaniemen solukämpän peräkammarista, tai jättäytynyt ikiteekkariksi, asukiksi huoneeseen, jossa oli pinttynyt muovimatto lattiassa, sängyssä ohut superlonpatja ja lakana rutussa, tahroissa vain yhden ihmisen DNA:sta.”

Hihittelevän ja kaksimielisen Vanhalan lisäksi Varma-Datan henkilöskaalasta löytyvät ikisuositut Tuntemattoman sotilaan tyypit aina muutoksiin tyytymättömästä Lehdosta esimies Koskelaan ja vanhaan toimitusjohtaja Kaarnaan joka ilmoittaa vetäytyvänsä operatiivisesta johdosta.

Kun Lammio tulee esimieheksi, muuttuu moni asia. Entinen laiskanlupsakka meno konttorissa muuttuu hiostavaksi ja tietysti myös toimitiloja saneerataan. Luvassa on YT-neuvottelujakin ja tällainen homma laittaa porukan yhteishengen koetukselle.

Rönkä on taitava kertoja ja löytää Tuntemattoman sotilaan henkilöskaalasta mallit työpaikan porukalle. Lieneekin toisaalta niin, että klassiset henkilöhahmot löytyvät joka puolelta, jos heitä alkaa etsiä.

Pidin Röngän paikoin humoristisen letkeästä kielestä, joka tietysti innostaa lukijaa, niin kuin ”helppo ja makoisa pala” yleensäkin tekee. Mutta Rönkä taitaa kuvauksissaan myös työelämän paineet ja jopa vapaa- ajan yhdistämisen työhön sekä perheen vaatimukset.

Hyvä kirja, kertakaikkiaan. Sen verran olen pitkän työurani aikana oppinut tuntemaan työpaikan ilmapiiriä, että olisin valmis suosittelemaan Rönkää luennoitsijaksi vaikka peruskoulunopettajien koulutuspäiville ja Yyteet – kirjaa tenttikirjaksi opettajainvalmistukseen. Myös muut työyhteisöt saisivat varmaan Röngän tekstistä rakentavaa analyysia ja kenties oppia tulehtuneen ilmapiirin virkistämiseksi.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa