Toiminnallisia kirjoja
Suurille sankareille
Minotauroksen labyrintti, Lasten Keskus 2017 Kuninkaan ritari, Lasten Keskus 2017
Kuninkaan ritarin on pidettävä isäntänsä elossa. Siihen tarvitaan olveluutta ja nopealiikkeisyyttä. Labyrintin sokkeloissa taas on monia vaaroja, muun muassa myyttinen ja pelottava ihmishärkä. Osallistujan pitäisi löytää tarunhohtoinen kultainen talja.
” Sotilaat päästävät sinut pälkähästä, ja sinä kerrot heille suunnitelmastasi löytää kultainen talja. Miesten mielestä moinen yritys vaatii suurta urhoollisuutta, ja siksi saat heiltä mukaasi spartalaisen miekan.”…
Kirjat vaikuttavat taitoltaan vähän sekavilta, mutta samaa tyyliä niissä haeskellaan, kuin lasten videopeleissä. Itse tarvitsisin kirjaan syventyäkseni ehyttä lukukokemusta. Pelin ja kirjan yhdistäminen tuntuu vähän vieraalta. Toisaalta kirjojen on osallistuttava ”taisteluun” lasten ostovoimasta siinä missä tietokonepelit vievät mielenkiinnon suvereenisti.
”Kyllä! Ihmiset uskovat, että noidat pitävät kissoja, rupikonnia ja muita pieniä eläimiä, koska eläinten kehossa piileksii pahoja henkiä. Sinä et sellaiseen hömpötykseen usko, joten pyydät poikaa näyttämään sinulle tien apteekkarin luo.”…
Kukapa tietää vaikka lapset innostuisivat ”kirjallisesta” videopelistä, vaikka liikkuva kuva kyllä voittaa yleensä suvereenisti ja näppäinten painaminen on lapsista hauskempaa kuin kirjan lukeminen.
Muistan lapsuudestani Sakari Topeliuksen tarinan ”Välskärin kertomuksia”. Siinä seikkailtiin Ruotsi-Suomen joukkojen mukana taisteluissa ja kentällä oli myös itse kuningas Kustaa II Aadolf. Taistelut olivat tuimia ja kuninkaan sormus nousi tärkeäksi esineeksi. Minulle ei tullut mieleenkään, että itse osallistuisin taisteluihin.
Luulen, että kirjallisesti ”orientoituneet” lapset tykkäävät myös tämän tyylisistä toiminnallisista lastenkirjoista.
Jouko Varonen