Noora Räty/Marika Lehto: Leijonakuningatar, WSOY Kustannus 2022

Noora Räty pisti kommentin kirjana

Kun huippukiekkoilijaa alettiin häväistä

Noora Räty/Marika Lehto: Noora Räty Leijonakuningatar, WSOY Kustannus 2022

Katselin televisiosta Kun päävalmentaja Pasi Mustosta haastateltiin tapauksen ”nooraräty” tiimoilta. Hyvi oli mies kärsineen näköinen ja nuiva. Tuumi kuitenkin, että hyvä kun Noora on julkaissut mielipiteensä, niin tulevat asiat käsitellyiksi.

Itse asiassa kun tätä kirjaa lukee on ollut kysymys enemmänkin työpaikkakiusaamisesta Nooran suhteen. Mustonen mitätöi järjestelmällisesti kaikki Rädyn maineteot naisten maajoukkueessa. Sanoi, että mikään ei ollut Rädyn ansiota kaksinkertaisissa Olympiamitaleissa ja viisinkertaisissa MM-mitaleissa. Noora lähti ovet paukkuen ja sanoi: – Oikeudessa tavataan. Ovat tainneet välit eskaloitua pahan kerran.

Nooralla on meriittejä ja mestaruuksia. Hän aloitti tyttönä Espoon Palloseuran kiekkokoulussa viisivuotiaana. Olivat sitten myöhemmin mukana Espoon Blues, Minnesotan yliopistojoukkue, venäläinen SKIF Nizni Novgorod, Tampereen Ilves, Kiekko Vantaa, Kanada, Kiina, Venäjän liiga, jne jne…

Jos on kiekkotähti impulsiivinen, niin on ollut valmennuksenkin riveissä kateutta Nooraa kohtaan. Lopulta kemiat menivät päävalmentajan kanssa ja siitähän se soppa alkoi sotkeutua, kun Pasi Mustonen jopa mitätöi Suomen maajoukkueen mahdollisuuden maksimaaliseen menestykseen, jättämällä Nooran rannalle. Edes varaedustajaksi häntä ei suvaittu, niin syvällä oli päävalmentajan viha.

Räty on kuitenkin tehnyt ansiokkaan uran ja oli aiemmin aikeissa jo jättää maajukkueen. Kirja on hyvä ja huolellisesti laadittu. Luin sitä mieluusti, etenkin kun olen aina sympatiseerannut Rätyä.

Viimeaikoina olen lukenut lukuisista valmentajien rötöksistä pelaajia kohtaan. Yleensä ne painetaan herrapiireissä villaisella. Henkiseen väkivaltaan ei edes puututa, koska se on niin vaikea todentaa.

Tsemppiä Noora. Olet Suomen kansan lempilapsi. Valmentajia tulee ja menee, jätä heidät omaan arvoonsa. Satuit saamaan lähtiäisiksi huonon tapauksen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen