Parasta Suomessa, Maamme 300 kiinnostavinta matkailukohdetta, Valitut Palat Kustannus

No nyt on tekemistä koronakesäksi

Kummakivestä Torronsuolle

Parasta Suomessa, Maamme 300 kiinnostavinta matkakohdetta, Valitut Palat Kustannus, 2020

Näyttääpä siltä, että suuret festivaalit ovat taas koronan vuoksi lukossa ensi kesänä. Kuka sitä nyt ehdoin tahdoin haluaa koronalinkojen loukkoon. Mutta tässä kirjassa esitellään kohteita myös semmoisista paikoista, jotka ovat luvallisia, kuten luontokohteet, joita meillä Suomessa, maailman ihanimmassa maassa riittää. Suomihan rankattiin taas kerran vuoden parhaaksi maaksi, joten eipä ole niin hinkua ulkomaille.

Tämä katselukirjaksikin sopiva teos esittelee 300 Suomen kiinnostavinta ja elämää rikastuttavinta kohdetta. Oli noista monta minunkin aivojeni muistitikulla. Suomenlinnassa, Turun linnassa ja Olavinlinnassa on tullut käytyä. Kuusamon karhunkierroksella ihasteltiin tyttöystäväni kanssa Kiutaköngästä ja ylitettiin riippusiltoja. Johannes Takasen Aleksanteri Toisen patsas muistutteli jyhkeänä Suomen itsenäisyydestä Senaatintorilla kun nuorena miehenä tallasin ensi kertaa Helsingin katuja.

Kotimuseo-osastolta muistuivat mieleen Sibeliusten Ainola, Särstöniemen galleria-/ateljeekoti ja Runebergien koti.

Monta tuttua ja sydämen sopukoihin tallennettua matkailu-/retkeilykohdetta löysin. Arvelin, että ensi kesänä (2021) voisikin etsiä tästä kirjasta koronaturvallisia kohteita, kun Suomen matkailu on sitä parasta ajanviettoa, jota tiedän. Ehkä maailmallakin alkaa olla jo kiinnostusta enenevissä määrin Suomea kohtaan. Amerikoista tulee porukkaa, kun filmitähdet ylistävät oloaan Lapissa, revontulien loisteessa ja jakavat kuvia, missä poseeraavat lasi-igluissa ilman rihmankiertämää, pohjoisen villi luonto taustanaan.

Mutta asiaan. Laitan kirjan arvopaikalle hyllyyni. Sitäpä voi selailla, muistutella matkojaan ja kokemuksiaan. Kirjan kuva – annista ja historiallisestikin tarkoista tiedoista excellent ++.

Löyty sieltä Saanan polkukin ja Lieksan Suomunkierto. Ihania luontopaikkoja Suomessa riittää.

Melkoinen maa tämä Suomi.

Kertakaikkiaan.

Eläkkeellä sitä on aikaa nojatuolimatkoihinkin tämmöisten upeiden teosten äärellä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen