Tangokuninkaalliset (3 CD), Valitut Palat Kustannus 2021

Siltsusta Tyyskään ja Arjasta Sauliin

Unohtumaton kavalkadi tangokuninkaallisia

Tangokuninkaalliset, Seinäjoen Tangomarkkinat-laulukilpailun voittajat 1985-2019 ( 3 CD), Valitut Palat – kustannus 2021

Siinäpä sitä tuli mieleen, kun jututin aina Lappeenrannan kauppahallin kassalla laulajatyttö Maria Tyysteriä ja olin kameroineni paikalla kun ”Tyyskä” viritti tunnelmia Lappeenrannan satamassa Wanhan Prinsessa Armada-laivan vieressä olevalla laululavalla. Paikalliset kuuntelijat juttelivat vetyjä syödessään, että tuosta tytöstä tulee vielä jotakin. Ja Tangokuningatar hänestä pian leivottiin. Kävi armeijat ja kaikki, joten on täyttä terästä.

Itkua tuhrusin, kun Sauli Lehtosesta rävähti uutinen tragediasta hirvikolarissa. Usein on soinut levysoittimessa hänen tangonsa, Mun aika mennä on, ja aina vain silmäkulma kostuu. Teuvo Oinaksen upean äänen muistan ja iloisen Arja Korisevan.

Teemu Roivaisen laulajantietä olen seuraillut, ja Siltsun laulut, Satumaasta lähtien ovat voittamattomia. Risto Nevala on jäänyt mielen muistikortille komeaäänisenä ja joviaalina laulajana.

Mihinkäs sitä pääsee tangon ystävä harrastuksestaan ja näyttönä siitä ovat jokapäiväiset tangotanssit vaimon kera olohuoneessa. Ennen toki nähtiin tanssiamme myös tv:stä. Oppilaat tuumivat koulunjohtajalle, että olitte sitten pyörähtelemässä telkussa vaimosi kanssa.

Siitä lähtien kun Lasse Lintala ja Tauno Äijälä saivat kuningasideansa tangomarkkinoista on suomalaisen kevyen musiikin ja tangotanssin fanien kesä muuttunut totaalisesti.

Jos ei ole jostakin syystä päässyt itse tangomarkkina-tapahtumaan, niin kalenterissa on vahva ruksi, että nyt tv:n ääreen.

Moni romanilaulaja, joiden äänen väristä tykkään, on tangomarkkinoiden avulla seurannut kuulujen esikuviensa, Taisto Tammen, Rainer Frimanin, jne. jalanjäljissä. Tuli vain mieleen, että joskus pitäisi julkaista arvokas kooste suomalaisten romanilaulajien iskelmämusiikista.

Että mitä. On kiva, että koosteessa varioidaan lauluja covereista lähtien, että tunnelmaa saadaan viritetyksi sopivan monipuoliseksi. Toki suomi-musiikki ja wanhat tutut sävelmät iskevät aina eri tavalla tanssiparin herkimpiin tunteisiin.

Huokaus ja nyyhkäisy.

Voi niitä tuntemuksia tanssilattialla ennen ja nykyisinkin. Herttanen sentään niitä ihania hetkiä tangotunnelmissa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen