Uniterveyskirja, Unen lahjoja

Unten maille rauhallisesti

Hyviä niksejä unettomille

Taina Laane: Unen lahjoja, kirjeitä hänelle, joka valvoo, Kirjapaja

Markku Partinen ja Anne Huutoniemi: Uniterveyskirja, nuku hyvin, voi hyvin, Docendo 2018

Olen itse huomannut, että unen saantia auttavat tietyt rutiinit, joita yleensä nukkumaan mennessä ovat hidas ja lämmin lähestyminen unimaailmoita elämäntoverin kanssa. On pienempiäkin rutiineita, joita toistetaan joka ilta. Stressin poisto on tärkeää unen laadulle. Mm. taannoinen stressotohtori Pertti Pakarinen huomioi rutiinien merkityksen. Joillekin unen antaa jokailtainen viileä suihku ennen nukkumaanmenoa, joillekin kaunis ja unettava musiikki.

Mutta näihin kirjoihin mennäkseni. Taina Laane muistelee kirjeissään tilanteita, joissa unen saanti on ollut vaikeaa. Kirjeiden jälkeen hän ”kokoaa” vinkit tiivistelmiksi: – Mieti hetki niitä aikoja, jolloin olet nukkunut hyvin. – Hengitä syvään sisään sierainten kautta ja tunne, miten hengityksen virta kiertää alas vatsaan saakka niin, että vatsa nousee ja laskee hieman hengityksen tahdissa. – Anna katseesi kiertää huoneessa tarkkaillen sen yksityiskohtia.

Hyvä kirja, joka ei tyydy tavanomaisuuksiin, vaan tarjoaa myös uusia keinoja stressin ja unettomuuden poistamiseen. Kiitos kirjasta!

Uniterveyskirja tarjoaa, jos oikein käsitin, hieman tieteellisemmän lähestymistavan uniongelmiin. Siitä poimin kuitenkin monia merkittäviä ohjeita:

Unettomuuden syitä ovat mm. melu joka kuuluu makuuhuoneeseen, liian kuuma ilma, ilman epäpuhtaudet, häiritsevän kirkas valo.

Unen aika ihminen käy myös läpi ja ”selvittää” itselleen traumoja ja stressejä. Siitä johtuu esim. sanonta ” pitää nukkua yön yli”.

Unen laatua huonontavia tekijöitä ovat mm. tupakoiminen, iltasyöminen, alkoholi, perintötekijät, sairaudet, jne…

Tämä kirja on asiantuntijoiden tekemä seikkaperäinen ja arvokas tietoteos, johon pitää palata useamminkin. Laanen kirja on ehkä enemmänkin henkilökohtaisiin havaintoihin perustuva, tosin lukijaystävällinen ja kiva.

Jouko Varonen