Hannu Mäkelä/Kirsi Piha: Pimeän yli, WSOY Kustannus

Kirjalinko ja entinen poliitikko juttelevat

Mielipiteitä kulttuurista luontoon ja ihmissuhteista työelämään

Hannu Mäkelä/Kirsi Piha: Pimeän yli, Kirsi Pihan ja Hannu Mäkelän kirjeenvaihtoa, WSOY 2020

Kirsi Piha intoutui ikäkriisissään etsimään keskusteluystävää ja sormi sattui Hannu Mäkelään, mieheen jolla oli hyvin persoonallinen tapa ottaa lukijansa. Kun kirjailija laittaa itsensä peliin, ei semmoista teosta voi olla lukematta.

No Kirsi sai pienenä tyttönä lahjaksi Herra Huu – lastenkirjan, joka oli monilahjakkuus Hannu Mäkelän käsialaa. Kirjasta välittyi jotakin mistä jäi raapaisu tytön muistitikulle lopuksi ikää.

Hannu Mäkelä vastasi nopsasti Kirsi Pihan ehdotukseen vaihtaa mielipiteitä elämän osa-alueista. Niistäpä posteista syntyi sitten tällainen rakentava ja elämänoppia tarjoava teos. Nyt kun europarlamentit ja politiikka ovat osaksi jo menneen talven lumia Pihan kohdalla, julkaistiin tämmöinen kirja. Kahden etsiskelijän kokemuksista elämän kabareessa ( jos sallitte ilmaisun).

…” Onneksi maailmassa on paljon hyvää. Siitä puhuimme jo. Minulle hyvä on nykyään uutinen. Niihin uutisiin tartun ja tahtoisin lukea niitä lisää. Mitä positiivista maailmassa myös tehdään ja mitä keksitään. … Tehdään mekin mitä pitää ja pysytään hengissä, rakennetaan pienen pieneltä osaltamme edes millin parempaa maailmaa. Mitä muutakaan varten me täällä olemme?”… ( Hannu)

…” Moni matkustaa eripuolille maailmaa retriitteihin etsimään, löytämään ja tutkimaan itseään, mutta luulen että ihminen löytää itsensä parhaiten ihmissuhteissaan.”… ( Kirsi )

Hyvä lukukokemus tämä kirja eittämättä oli. Tietysti mukana on arjen ohuuksia, mutta paljon he löytävät myös jyviä, ellei jalokiviä keskustelujensa lomassa. Sellainen on tämäntyyppisten teosten suola lukijalle. Itse tunsin olevani jollakin tapaa valaistuneempi kun viimein panoin takakannen kiinni. Toisin sanoen pääsin myös omasta todellisuudestani kartalle.

Kiitos ja pokkaus kirjasta.

Gospodi

Jouko Varonen

SARV:n jäsen