Himmee Mikael Gabriel

Himmee

Mikael Gabrielin kiertue

Mikael Gabriel/Janita Autio: Himmee, WSOY 2017

En ollut aikaisemmin kuunnellut Gabrielin lauluja. Pidin häntä jonkinlaisena räp-artistina, joihin mielenkiintoni ei ylety. Tuli sentään selattua tämä kirja ja tietysti siellä oli paljon kuvia pojan ensimmäiseltä kiertueelta. Lienee televisiojulkisuus poikinut paikalle myös paljon yleisöä. No, kuuntelin Riippumatto-biisin. Siinä oli vähän melodian pätkää ja tietysti semmoista epäselvää räp-lyriikkaa, josta ei saa selvää. Videokin oli sekava.

Kirjan kuvia katsellessa totesin, että yleisöä oli kertynyt paljon keikkapaikoille ja nuoret olivat ihan haltioissaan. Yhä ajattelin, että tv-julkisuuden ansiota. Mutta minähän olinkin 60 – 70 -lukua diggaava kalkkis.

Kirjan tekstiosuus on niukanlainen. Päätin kuitenkin tutustua siihen ja löysin jonkinlaista henkilökuvaa artistista, jolla on oma ”suojelusenkeli” keikoilla.

Joskus vanhemmat kysyy multa välillä, jaksaisinko tehdä pienen videotervehdyksen niiden lapselle. Heidän lapsillaan voi olla vaikeaa tai ei ole motivaatiota koulunkäyntiin tai on muuten hankalaa. Vanhemmat toivovat, että osaisin sanoa jotain, mikä auttaisi. Suostun aina, sillä eihän se multa vaadi muuta kuin että otan puhelimen ja painan record – nappia. Sitten sanon jotain, minkä ajattelen voivan tsempata ja auttaa.”

Lienee pojan oma elämäntarinakin melkoisen värikäs ja tietysti siitä riittäisi aineksia muuhunkin kuin valokuvakirjaan. Vähitellen kuitenkin sympatiani siirtyivät artistin puolella ja huomasin, että hän saattaa olla ihan lahjakas yksilö.

Toivon kirjalle menestystä, koska nuoriso elää usein elämäänsä näiden sekavasanaisten artistien kautta ja keikalla käyminen on jollekin enemmän kuin taivas. Niin vähästä lapsen mieli hyvittyy. Mutta ilmiönä tällainen artisti tuskin elää kauan, vaan unohtuu mediajulkisuuden hiivuttua. Sellainen artisti on vain vaihe nuoruuden kasvukivuista pääsemiseen. Jos pääsee hipaisemaan idoliaan hihasta tai peräti selfieen hänen kanssaan, voi se nuorelle olla vuoren korkuinen elämys, jonka avulla voittaa vaikeutensa.

Jouko Varonen

 

Vastaa