Isän kädestä, Otava 2018

Sairasta seksiä

Naisen kunnioittaminen hakusessa

Essi Tammimaa: Isän kädestä, Otava 2018

Mä näin sellasta unta, että minä ja viisi miestä pissattiin sun päälle, Luukas sanoo. Mä antaisin sut niille lainaan, niille miehille. Sä saisit palkaksi karkkipussin. Koska oot ollut niin kiltti tyttö.”

Ruut ja Luukas tapaavat toisensa yökerhossa ja kohta mennään peiton alle, siitä naimisiin ja… Parin rakkaus kehittyy outoon suuntaan, seksifantasioihin ja väkivaltaan. Joku varmaan kiinnostuu tällaisesta tekstistä, joka rikkoo proosallisen parisuhteen rajoja. Insestinen ja väkivaltainen seksi, unihoureet, joita eletään todeksi sängyssä, onko siinä avain onnellisempaan parisuhteeseen?

Itse tyydyn proosallisempaan parisuhteeseen, jossa yhteiseloon etsitään ”lääkettä” luonnosta ja yhteisistä harrastuksista. Kun kalastettiin taimenia virvelillä tunturissa ja loimutettiin lohikalaa nuotiolla illan hämyssä, tuntui löytyvän täyttymys myös parisuhteeseen.

Jos nyt etsisisi vertauskuvia Essi Tammimaan outoon proosaan, niin mieleen tulee kaukaisesti Ian Mc Ewan joka antoi lasten harrastaa sukurutsaista seksiä keskenään villisti, kun isä ja äiti oli ensin haudattu sementtiin kellariin.

Mc Ewanin ”tasolle” ei näissä Tammimaan epänormaaleissa juonenkuluissa läheskään päästä. Ehkä tällainen viehättää joitakin elämäänsä kyllästyneitä naisenpuolia, mene ja tiedä. Itse näkisin puolison seksuaalisen alistamisen, ”luvallisen” raiskauksen ja muut hävyttömät temput osoituksena sairaasta sielunelämästä.

Jos naisella ei ole itsetuntoa, hän voi kuvitella olevansa miehen tahdoton nukke, jolle voi tehdä mitä tahansa. Kirja etsii jotakin shokeeraavaa. Ikävä kyllä Tammimaa ei onnistu siinäkään. Pistin opuksen varovasti siihen hyllyyn, jossa lukee, ”joutavaa roskaa”. Harrastelijamaiselle kirjoittajalle suosittelisin psykoterapiaa. Kustantaja tietysti innostuu tällaisesta, heillä kun ei ole moraalista selkärankaa. Raha ratkaisee.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen