Juha Hänninen: Auta minut kuolemaan, Armollinen, rikollinen eutanasia, Tammi Kustannus 2022

Eutanasian mahdollisuudet

Joskus on hyvä nukkua pois

Juha Hänninen: Auta minut kuolemaan, Armollinen, rikollinen eutanasia, Tammi Kustannus 2022

…”Yhteistä meillä kaikilla on kuitenkin varmuudella toivomus, että kärsimyksen, vääjäämättä edessä olevan kuoleman hetkillä, pitäisi olla mahdollisimman pientä.” …

( Stefan Wallin)

Paljon on puhuttu avustetusta kuolemasta ja eutanasiasta. Suomessa ei kuitenkaan ole vielä lakia, joka sallisi auttaa potilasta lääketieteen keinoilla kuoleman rajan yli.

Olisi varmaan paljon tuskaisia potilaita tai omaishoitoon kyllästyneitä sukulaisia, jotka äänestäisivät lain puolesta, jos semmoinen kansanäänestys tehtäisiin.

Toisaalta laki antaisi esim. suvulle vallan määräillä vanhuksien kohtaloista. Niinpä ökyrikas punaposkinen mummu. joka vain jaksaa jaksaa jaksaa, voitaisiin pistää kristallivirralle ihan tyhjätaskusukulaisten rahallisen edun nimissä.

 Niin tai näin, olisin itse vaikealla hetkellä valmis valitsemaan ne pari unilääketippaa jotka armahtaisivat tuskista.

Lääkärinvalakin on vielä entisellään. Jotkut keskustelevat mahdollisuudesta, että robotti laittaisi kuolemanlääkityksen päälle”. Potilas painaisi vain nappia, joka aloittaisi taivaan portille johtavan armahtavan prosessin.

Tämä kirja spekuloi monella tapaa, eutanasian mahdollisuutta, mutta useimmiten päädytään jyrkkään lainsäädäntöön, tai lääkärien tarkkoihin eettisiin ja moraalisiin rajoitteisiin. On kuitenkin esim. Sveitsissä klinikoita, jotka tarjoavat avustetun itsemurhan 10 000 euron hintaan. Siis rahoiksikin lyödään tällä mahdollisuudella.

Kirjan monipuolinen spekulaatio on tietysti nykyihmisiä kiinnostavaa luettavaa. Olen jopa kuullut, että tuskien hetkellä lääkärit ovat Suomessakin turvautuneet unilääkkeen antamiseen potilaalle. Se sentään lienee jollakin tapaa luvallista.

Hyvä kirja tärkeästä aiheesta.

Elellään nyt kuitenkin päivä kerrallaan, vaikka haasteet ns. suurien ikäluokkien kotihoidollekin ovat melkoiset. Jotkut sairaalat ovat jopa ottaneet sloganikseen: Mummot lumeen yöpaitasillaan”  (Etelä-Saimaa). Kas kun resurssit suurten ikäluokkien hoitoon ovat auttamattomasti tukossa sosiaalitoimen ja vanhustenhoidonkin suhteen.

Jos terve puoliso hoitaa sairasta kumppaniaan, hänen kimppuunsa käydään kuin se entinen kettu jänispaistin mahdollisuuteen. Tätäkään onnea ei vanhuksille suotaisi.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen