Juha Vainio: Sellaista elämä on, Valitut Palat

Mestarismiehen lauluja

Elämäntyö kertoo puolestaan

Juha Vainio: Sellaista elämä on, 2 CD (50 laulua), 5 CD   (120 laulua), Valitut Palat 2019

Junnu Vainion tuntee jokainen. Se on se mies, joka teki kuolemattoman laulun Vanhoja poikia viiksekkäitä ja töppäsi opettajana kun otti pullon sisätaskuun luokkaretkelle. Lapset häntä rakastivat, rentoa ja luovaa opettajaa.

Mutta Vainio siirtyi lauluntekijän uralle, Helismaan ja Veikko Lavin jalanjälkiin, vain pari gurua mainitakseni. Mestarilliset riimit kertovat miehen taidoista omasta puolestaan.

Junnu on tehnyt lauluja lähes koko valtakunnan huippuartistien kaartille. Vahinko vain, että hyvät sanoitukset menevät usein laulajan piikkiin. Niinpä pidin Katri-Helenan Joulumaa-biisiä hänen itsensä kirjoittamana, kunnes selvisi, että Junnuhan se oli tässäkin takana. Se on tietysti musiikkikustantajien tapa, joten eipä valiteta.

Näissä Valittujen Palojen koosteissa näyttää olevan Junnun taiteilijanuran koko kirjo ( sekä laulajana, että sanoittajana). Passaa kyllä kuunnella. Löytyy vaikka Dannyn ja Armin hittibiisi Tahdon olla sulle hellä. Heillähän se yhteiselo taisikin jäädä hellyyden asteelle, mutta sepä siitä.

Junnun elämänkokemus näkyy hänen lauluissaan. Niistä löytyy elämänoppia niin nuorille, Sinä kulkija kuustoistavuotias, kuin senioreille, Kaamasen tiellä. Junnu oli menossa pahasti sivuraiteelle kuningas alkoholin kanssa, mutta kiersikin sitten korkin tiukasti kiinni ja antoi hyvän esikuvan mm. Eino Grönille, joka teki saman tempun.

Että mitä. 120 laulua silkkaa elämänoppia. Sitä ei ole syytä väheksyä. 5 CD:n boxi on tyyliltään monipuolisempi, mutta molemmat koosteet pelkkää rautaa. Perikunta sitten löysi kyseenalaisia virityksiä Junnun laatikon pohjalta ja ikävä kyllä alkoi rahastaa niillä. Se olisi saanut jäädä tekemättä – tai haitanneeko tuo. Junnu luultavasti rentona miehenä hymyilee sillekin asialle siellä kultakaupungin portin pielessä niinkuin eräs henkilö hänen biiseissään.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen