Karjalan kasvot

Karjalaa maisemin ja ihmisin

Mielenkiintoinen kuvakavalkadi

Karjalan kasvot, Lappeenrannan taidemuseo, 3.6. – 10.9. 2017

Karjalan kasvot-näyttely loihtii eteemme karjalan kasvot vuosikymmenien takaa. Nyky-Karjaan ja sen nuorempiin ihmisiin luodataan vähemmän näkökulmia.

Mukana näyttelyssä on klassikkomaalareita ja uudempiakin kykyjä. Itse innostuin töiden värimaailmasta, kun esim. Eero Järnefelt loihtii maalaukseensa ruskamaiseman Kolilta tai Viljo Kojo kuvaa metsätyöläisten puuhia. Väinö Rautiolta on mukana kuva Viipurin linnasta ja Pohjois-Karjalan taiteilijalta, Jorma Turtiaiselta teos Suhmurantie.

Eero Järnefelt: Näkymä Kolilta

Viljo Kojo: Metsätyöläisiä

Väinö Rautio: Viipurin linna

Jorma Turtiainen: Suhmurantie

Näyttely esittelee kävijälleen Karjalan maantieteellisenä alueena, mutta myös karjalaisuuden, karjalaisen kulttuurin ja ihmisten kautta. Itse odotin näyttelyyn osastoa myös nyky-Karjalasta ja sen asujista, mutta sitä saa varmaan vielä odottaa.

Näyttelyssä on teoksia monelta tunnetulta tekijältä, mm. Pekka Haloselta, Magnus Enckelliltä, Eero Järnefeltiltä, jne… Näyttely on omiaan jatkamaan Lappeenrannan taidemuseon kesänäyttelyiden sarjaa. Muistissa on vielä edellinen näyttely, jossa esiteltiin myös karjalaisia taiteilijoita, ym. elämänkertojen ja kuvakavalkadien muodossa.

Viihdyin näyttelyssä, mutta toisaalta nämä osittain jo nähdyt Lappeenrannan taidemuseon aarteet ovat  tulleet tutuiksi ja katsoja odottaisi enemmän vaikuttavuutta maisemapainotteiseen antiin.

Mukana on tietysti myös videoinstallaatio Irjan kertomus, joka tuo karjalaisuuteen uudempaa näkökulmaa. Mutta olisin odottanut myös nuorison näkökulmaa ja nyky-karjalaisuutta enemmän ”kehiin” näiden jo osittain historiallisten teosten lisäksi.

Jouko Varonen

Vastaa